Напишете дума/думи за търсене

Карлос Кастанеда и неговото интересно пътешествие

Карлос Кастанеда е труден за класификация човек. За някои той е добродетелна личност, изпреварила времето си и надарена с впечатляваща яснота. За други той е просто шарлатанин, който спекулира с древни вярвания, благодарение на които е станал милионер, продавайки книги, които по същество не говорят нищо.

Карлос Сезар Салвадор Арана Кастанеда е роден в Кахамарка, Перу, на 25 декември 1925 г. Въпреки факта, че той твърди, че е бразилец, в страната на инките има копия на свидетелството му за раждане. Той е син на бижутер и домакиня. Първо учи в родния си град, а след това завършва гимназия в Лима. По-късно учи в училище по изобразително изкуство и отпътува за САЩ, когато майка му умира.

Посещава курсове по творческо писане и журналистика в Сан Франциско. След това получава степен по пластични изкуства в UCLA, по-късно докторска степен по антропология. Подробностите около живота му са неясни и неточни, тъй като той изтрива следите си, когато започва своя процес на духовна трансформация.

Аспекти от живота на Карлос Кастанеда
В началото на Кастанеда не му е лесно в Съединените щати. Той продава хамбургери по улиците и работи като таксиметров шофьор и фризьор. През 1960 г., преди да се дипломира като антрополог, се запознава с Хуан Матус - шаман от общността яки в пустинята Сонора в Мексико. Те поддържат връзка до 1973 г.

През 1960 г. Кастанеда се жени за Маргарет Рунян, но няколко месеца по-късно я оставя заради друга млада жена на име Мери Джоан Баркър. Карлос Кастанеда признава, че има дъщеря на име Мерилин Кастанеда, която така и не познава. Той не оставя нищо на своята биологична дъщеря в завещанието си.

Очевидно в по-късните си години Карлос Кастанеда има няколко жени, които са негови спътници. Според Ейми Уолъс, дъщеря на писателя Ървинг Уолъс, три от тях са били част от неговия вътрешен кръг. Всички те са били негови любовници и очевидно са се съгласили на колективно самоубийство след смъртта му.

Духовна трансформация
Карлос Кастанеда става световно известен след публикуването на книгата му „Учението на дон Хуан. Пътят на знанието на един индианец от племето яки”. Първото издание имаше предговор от Октавио Пас. Текстът е колекция от разговорите на Кастанеда с дон Хуан Матус, с когото се предполага, че е започнал учебен процес, за да се превърне в толмански шаман нагуал.

Според Кастанеда Дон Хуан е бил водач на последната група магьосници от дълга династия. В своите книги обаче Кастанеда съчетава мъдростта на яки с толтекските традиции и дори аспекти на бойните изкуства. Неговото творчество не може да бъде проверено от антропологична гледна точка и поради това липсва валидност.

Един от аспектите, които най-много привличат вниманието на неговата работа, е описанието на променените състояния на съзнанието, индуцирани от халюциногени. Очевидно Дон Хуан го е запознал с употребата на пейот, известно още и като мескалито. Кастанеда не представя полевите дневници на това преживяване, поради което много хора смятат, че Дон Хуан дори не е съществувал. За тях цялата книга не е нищо повече от художествена измислица.

История с много пропуски
Работата на Карлос Кастанеда е противоречива от самото начало. Той има последователи по целия свят, които са истински фенове на творчеството му. Джон Ленън, Дийпак Чопра и Федерико Фелини са били сред тях. В същото време на неговия труд се гледа с голямо подозрение в научните среди. Дори ФБР го разследва, подозирайки, че той е лидер на опасен култ.

В работата му има голямо противоречие на данните. Тези, които се
отнасят до културата на яки, не съвпадат с данните, събрани от други учени по въпроса. Въпреки силните съмнения, оставени от работата на Кастанеда, той все още има хиляди последователи по цялата планета. Умира от рак на черния дроб в Лос Анджелис през 1998 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X