Напишете дума/думи за търсене

Четирите кода на живота според толтеките

„Всеки човек е художник. Мечтата на живота ви е да правите красиво изкуство.”
Дон Мигел Руис

Дон Мигел Руис е мексикански изследовател, писател и потомък на народа Толтек. Най-известната му книга е „Четирите споразумения“- колекция от учения, извлечени от мъдростта на предците му. В нея той говори за кодовете, от които се нуждаем, за да живеем добре.
Неговото писание е в духовна насока и е силно повлияно от Карлос Кастанеда. Кодовете на живота, за които говори Дон Мигел Руис в тази книга, са толкова точни, че тя е преведена на множество езици.

Четирите споразумения, или с други думи, четирите кода на живота, идват от сотериологията на толтеките. Сотериологията е клонът на теологията, който се занимава със спасението на човека. Към това се стреми Дон Мигел Руис - да ни даде това, от което се нуждаем, за да ни спаси от себе си. Ето кратко резюме на неговите идеи.

1. Да бъдем честни
Първият код на живота е свързан с честността. Руис говори за това като за вид споразумение, което трябва да постигнем със съществуването си. Ето как го описва: „ Бъди безупречен с думата си.“
Да бъдеш честен с думите си, е повече от това да не лъжеш. Това означава да имаме почтеност в общуването си с други хора. Това означава да отдадем сърцето, ума и духа си в думите, които сме избрали.

Според Руис думите имат силата да „омагьосват“ хората. Това, което има предвид, е, че те могат да оставят отпечатък върху индивидите, на които ги казвате. Те имат толкова дълбока енергия, че продължават да отекват дори години след като сте ги изговорили.

2. Освобождаване от чуждите мнения
Ето как Руис обяснява второто си споразумение или кодекс на живота:
„Не приемайте нищо лично.“ Всеки има свой собствен начин на възприятие на света. Хората виждат нещата и ги ценят въз основа на това, на тяхната лична интерпретация на реалността.
Така че, когато хората говорят за вас, те наистина говорят само за онази част от реалността, която могат да видят. Те гледат само собствената си визия. Затова е важно да разберете, че техните думи не са нищо друго, а продукт на това възприятие.
В този смисъл това, което околните могат да кажат за вас, няма реална стойност. Няма причина да оставяте нито техните добри, нито лоши мнения да ви повлияят. По този начин ще избегнете много излишни страдания, ако може да се освободите от мнението на останалите.


3. Имайки смелостта да изразите чувствата си
Третото споразумение на Дон Мигел Руис гласи: „Не правете предположения.”
Този код на живота е свързан с това да ви накара да общувате по ясен, напорист и плавен начин. Създаването на объркване само носи повече проблеми, от него никога не излиза нищо добро.
Най-същественото, което може да направите, е никога да не предполагате, че разполагате с истината. И определено не предполагайте, че знаете истините на другите хора. Никога не се колебайте да попитате, когато искате да разберете нещо, но не го правите.
Също така е важно да имате смелостта да изразите чувствата си по най-ясния и искрен начин, по който можете.
Това е начин да се отворите към другите хора и да постигнете взаимно разбирателство. На всичкото отгоре това е основен принцип на истинската комуникация.

4. Дайте всичко от себе си на другите
Последният от четирите кода на живота казва: „Винаги правете всичко възможно.” Руис изпраща съобщението, че усилията са много по-важни от резултата. Това, което наистина прави едно действие важно или ценно, е усилието, което сте положили в него. Не става въпрос за външния вид, полезността или за това какво ще спечелите от това.
Целта е да дадете всичко от себе си във всичко, което правите. Освен това никога не трябва да позволявате на вътрешния тиранин да ви съди, ако не постигнете целта, която сте си поставили. Истинската цел е да се опитаме да ставаме все по-добри и по-добри. Отрицателният резултат не е нищо друго освен причина да опитате отново.

Единственото нещо, в което трябва да превъзхождате, е вашата готовност да дадете най-доброто от себе си на околните.
Руис казва, че в момента, в който постигнете тази цел, в живота ви ще настъпи положителен обрат. Също така ще ви помогне да избегнете болести и страдания.

Четирите кода на живота, вдъхновени от толтеките, са като стълбове. Може да ги използвате, за да поддържате по-пълен, по-автентичен живот.

Петър Дънов: Вярвайте само в любовта, която дава

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X