Напишете дума/думи за търсене

8 ползи от пиенето на червено вино

Виното има много предимства. Те варират от контролиране на хипертонията до евентуална помощ за предотвратяване на деменция. За щастие, пиенето на вино е един от най-дълбоко вкоренените обичаи по света. Тази напитка може да помогне на хората да поддържат теглото си под контрол. Нещо повече, то може да поддържа ниски нива на лошия холестерол.
Тези факти раждат идеята, че е добре да пиете чаша вино по време на хранене, за да укрепите здравето си. Какви са другите най-забележителни ефекта на червеното вино върху здравето?

1. Помага на артериите
Пиенето на червено вино може да предотврати артериални обструкции и втвърдяване на артериалните стени. Това може да се случи поради натрупването на мазнини и холестерол в тях.

Червеното вино обаче има голям брой антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на това втвърдяване. То помага също за поддържане на кръвния си поток гладък, по-добро управление на сърдечния ритъм и избягване на кръвни съсиреци, причинени от бездействие.

Разбира се, изпиването на чаша вино не ви дава разрешение да водите заседнал начин на живот. Консумирайте умерено количество от тази напитка. Вашата рутина също трябва да включва упражнения всеки ден. Това ще помогне на вашите артерии да останат във възможно най-доброто състояние.

2. Помага при контрол на теглото
Червеното вино върви ръка за ръка с ген, който забавя образуването на нови мастни клетки. Освен това то помага за спиране на растежа на вече съществуващи мастни клетки. Така че изпиването на чаша червено вино не само помага за забавянето на този процес, но също така поддържа тялото.

За да получите този ефект, най-добре е да пиете малки количества всеки ден. Повече от чаша би било вредно за тялото. Освен това се препоръчва да го пиете бавно. По този начин организмът може да смила и абсорбира неговите свойства.

3. Помага срещу умората
Виното се прави от грозде, което съдържа ресвератрол. Този химикал е добър съюзник, който ви помага да избегнете умората. Червеното вино дори може да има ефект, подобен на енергийните напитки. Повишаването на енергията се дължи на пробиотиците от ферментацията в червеното вино. Трябва обаче да помним, че това се отнася за умерени дози.

4. Помага на устата
Често ли имате болки в гърлото? Венците ви кървят много? Някои от свойствата на червеното вино могат да помогнат за предотвратяване на развитието на лоши бактерии в устата. Това важи особено за тези, свързани с кариес и стрептококи. Групата бактерии, от които идват бактериите, причиняващи стрептокок в гърлото.

Освен това е чудесна напитка за отпускане на гърлото. Червеното вино има мощни свойства за убиване на микроби, които могат да успокоят гърлото ви.

5. Увеличава ендорфините
Чаша вино, придружена от леки мезета, може да стимулира производството на ендорфин. Това отпуска тялото и ви създава добро настроение. Поради това се препоръчва да се пие чаша червено вино на ден преди стресиращо събитие.

6. Почиства небцето

Благодарение на стягащите си свойства, червеното вино е лечебно, противокръвоизливно и противовъзпалително. В някои случаи може дори да има очистващи небцето ефекти. Тази напитка може да ви помогне да усвоите по-добре хранителните вещества от храната.

Освен това може да намали желанието ви да ядете тлъсто месо. Това е така, защото в малки количества дава усещане за засищане, когато го пиете. Защо мислите, че толкова много хора го избират за компания на вечерята си?

7. Намалява риска от рак
Антиоксидантите в червеното вино могат да блокират растежа на клетки, които причиняват рак на гърдата и белия дроб. Ресвератролът действа като детектор и ограничител на естроген при жените. Преди всичко това помага на жените да избегнат появата на рак.

Не казваме, че пиенето на големи количества вино със сигурност ще предотврати рака. Въпреки това опитайте да пиете поне една чаша червено вино на седмица, за да може да извлечете ползите от него и вероятно дори да намалите риска от карцином.

8. Пречи на инфекциите на пикочните пътища

Червеното вино намалява количеството бактерии, които полепват по бъбреците и пикочния мехур. Освен това оптимизира способността на тези органи да действат като филтър. Благодарение на стягащите и антиоксидантни свойства, които притежава червеното вино, то може да помогне за предотвратяване и борба с уринарните инфекции.

Наздраве!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X