Напишете дума/думи за търсене

Тератомни тумори: видове, симптоми и лечение

Тератомите са вид вродени тумори. Те се образуват от зародишни клетки, по-точно от плурипотентни стволови клетки. Това означава, че в него могат да се развият клетки от всички зародишни слоеве на ембриона. Поради това тези образувания често се състоят от различни видове тъкани - коса, зъби, кост или хрущял.

Тератомите обикновено се намират в яйчниците при жените или в тестисите при мъжете. Те обаче могат да се появят и в централната нервна система, гръдния кош, корема или дори в опашната кост.

Повечето от тях са доброкачествени и не дават разсейки. Въпреки това някои могат да бъдат злокачествени, които е възможно да се разпространят или да растат агресивно, за да увредят околните тъкани.

Зрял, или доброкачествен тератом
Той се образува от зрели клетки, както подсказва името. Те растат бавно, въпреки че могат да достигнат големи размери. Толкова много, че въпреки че средният им размер варира между 5 и 15 сантиметра, те могат да достигнат дори 45 сантиметра (18 инча).

Най-често се намират в десния яйчник. Въпреки това те могат да бъдат разположени и в черепа, медиастинума и сакрококцигеалната област.

Когато се появи в яйчника, се нарича „дермоидна киста“. Обикновено се диагностицира при жени в детеродна възраст и е един от най-честите тумори на яйчниците. Въпреки доброкачествения си характер, може да доведе до усложнения, ако жената забременее.

Незрял, или злокачествен тератом
За разлика от предишния, е потенциално раков. За щастие, честотата му е много по-ниска. Обикновено се среща при млади хора, при мъжете се открива на възраст между 20 и 40 години.
Жените обикновено го развиват преди 20-годишна възраст. Състои се от незрели и атипични клетки. В зависимост от степента на атипия и степента на тумора, той може да бъде класифициран в различни степени на тежест.

Други характеристики
• Стабилен е.
• Вътре обикновено има огнища на некроза (т.е. мъртви клетки).
• Има незрели тъкани, като съединителна тъкан или дори мозъчна тъкан.
Прогнозата за този тип тумори е силно променлива. Може да изисква агресивно лечение, като отстраняване на яйчник или тестис.

Тератоми според местоположението им
Най-чести са сакрококцигеалните и овариалните тератоми. Сакрокоцигеалните тератоми, от своя страна, могат да се появят по два различни начина.

Най-често това са големи, доброкачествени тумори. Те са склонни да изпъкват от областта на сакралната кост. Поради тази причина е обичайно те да се откриват по време на бременност чрез ултразвук. Ако не, тогава лесно се виждат след раждането.

Другият тип сакрокоцигеален модел е малък тумор, разположен пред сакрума. Този тип кара дупето на бебето да се усеща някак асиметрично. Ако не се лекува, докато расте, може да причини увреждане на пикочния мехур или червата на детето.

Симптоми на тератома
Те са силно променливи. Те зависят основно от местоположението и големината на тумора. В случай на деца интерпретацията на симптомите или начинът, по който се изразяват, е различен за всяко дете.

В някои случаи е възможно туморът да се усети дори през кожата. Когато се намира близо до сакралната кост, масата е обичайно да притиска червата или пикочния мехур.

Следователно често се срещат запек, уринарна инконтиненция или промени в силата на крайниците. Трябва обаче още веднъж да подчертаем, че много случаи протичат безсимптомно.

Освен това причиняват определени аналитични промени. Тъй като те са тумори на зародишни клетки, хормоните, типични за незрелите тъкани, може да са високи. Например обикновено има високи нива на алфа-фетопротеин или човешки хорионгонадотропин.


Какво може да ги причини?
Тератомът е тумор, който се развива от зародишни клетки. Те са тези, които пораждат тъканите, които изграждат репродуктивната система. Обикновено се намират в половите жлези - в яйчниците при жените и в тестисите при мъжете.
Въпреки това малък процент може да се появи извън тези органи.

Поради това е възможно те да имат екстрагонадално местоположение. Точният механизъм, по който се развиват, не е известен. Някои учени смятат, че някои зародишни клетки случайно мигрират към други части на тялото.

Обикновено тези клетки умират. Въпреки това в случай на тератоми, този механизъм се проваля и тези клетки продължават да се делят, пораждайки тумора.

Как се диагностицират и лекуват тератомите?
Един от най-често използваните начини е кръвен тест. Образните тестове, като ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография, са особено полезни. Рентгенографията също може да бъде полезна. Потвърждението обаче се прави чрез биопсия.

Лечението на тератома също варира в зависимост от симптомите и вида на тумора. Ако туморът е доброкачествен, но засяга съседни органи, обикновено се налага хирургично отстраняване.
В случай на злокачествен тератом, освен операция, са необходими други по-агресивни лечения. Например химиотерапия и лъчетерапия. Може да се използва и хемотерапия, която пречи на способността на раковите клетки да растат.

Грижи и препоръки
Тератомите изискват специални грижи и лечение, когато се открият при дете. Контролни прегледи обикновено се извършват на всеки шест месеца или годишно. Целта е ранно откриване на рецидиви или някакви усложнения на тумора.

При тези посещения детето вероятно ще трябва да се подложи на обстоен физически преглед. Образните тестове и кръвните тестове също обикновено се назначават за търсене на аномалии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X