Напишете дума/думи за търсене

3-те най-добри неща, които може да кажем на човек с депресия

Вече ви представихме най-неподходящите фрази, които някой, който страда от депресия, може да чуе.
Ако имате такива хора покрай себе си и искате да им помогнете поне малко, ви подсказваме трите най-подходящи изречения, които биха му паказали, че не е сам в тази битка.

1. "Обичам те"
"Обичам те. До теб съм. Съжалявам, че те боли."
Първо и най-важно, човекът, когото обичате и който се бори с депресия, вероятно трябва да чуе, че го обичате. Толкова е лесно да се мразиш, когато си депресиран, защото се чувстваш като разбит, животът изглежда безнадежден и никога повече няма да се почувстваш щастлив.

Да чуете, че някой друг ви обича, моментално ви освобождава от психологическата ви магия и ви напомня, че околните наистина ги е грижа за вас.

2. "Как мога да помогна?"
"Как мога да ти помогна? Какво мога да направя, за да направя живота ти дори с 1 процент по-лесен?"
Когато депресиран човек, когото обичате, протегне ръка и ви сподели, че го боли, това означава, че той страда от известно време и току-що е събрал смелост да говори за това пред вас. Това вече е огромна стъпка за него.
Много вероятно е да се почувства така, сякаш е носил метафоричен слон на раменете си и трябва да облекчи част от напрежението. Попитайте го направо: „Как мога да помогна?" Той може да няма никакви идеи, защото може да се чувства толкова потиснат и отчаян, че да има усещането, че нищо не може да му помогне. Затова бъдете креативни и давайте предложения.

Има ли нужда да го проверявате всеки ден? Има ли нужда да му носите домашно приготвена храна няколко пъти седмично? Има ли нужда да му купите нови дрехи/да му изперете/наемете чистачка, защото не може да напусне апартамента си от седмица?

Помогнете му с каквото можете. Това, което може да изглежда като проста задача за вас, може да се почувства като премахване на невероятно масивен товар от плещите му. Или може би не се нуждае от помощ чрез домакинска работа или задачи — може би просто иска да го изслушате. Чуйте го. Чуйте неговата история. Чуйте какво се е случило с него.

„На разположение съм да те изслушам, ако искаш да ми кажеш какво се случва с теб. Няма да ти казвам какво да правиш. Просто искам да чуя през какво си преминал."
Това са може би най-правилните думи, които могат да се отронят от устата ви в такава ситуация.

3. "Ти имаш значение за мен"
Когато се бориш с депресия, имаш чувството, че не означаваш в нищо материята на света. Или още по-лошо, че светът е объркан и нищо в него няма значение. Освен това толкова е лесно да почувствате, че съществуването ви е напълно без значение и че нямате значение за човечеството.

Затова напомнете на човека, когото обичате, че има значение за вас. Кажете му точно защо. Кажете му какъв подаръци е за света и за живота ви. Напомнете му за цялата слава, която виждате в него. И след това го направете отново, защото хората имат нужда от напомняния.

Кажете му, че го обичате, попитайте го как може да му помогнете и му кажете, че е важен за вас. И след това повторете. Продължете да го повтаряте, докато не видите светлината в очите му бавно да започне да се връща.

Накратко, хората, страдащи от депресия, нямат нужда да бъдат коригирани, те трябва да се чувстват видени, чути и подкрепени. Не им казвайте какво да правят, чуйте ги. Бъдете до тях. Обичайте ги през болката им, без да се опитвате да промените или прибързате това, което чувстват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X