Напишете дума/думи за търсене

Шест от тихите признаци на депресия

В допълнение към типичната тъга, която обикновено свързваме с депресията, има по-фини поведения, които могат да скрият този проблем.

Депресията може да се появи по всяко време в живота. Поради тази причина трябва да знаете как да разпознавате тихите признаци, които могат да бъдат признак на това състояние. Така ще бъдете по-добре подготвени да я познаете, ако вие или близък член на семейството започнете да страдате от нея.

1. Раздразнителност
Обичайно е да се мисли, че депресията трябва да бъде придружена от тъга и сълзи. Някои хора обаче изпитват раздразнителност и гняв като част от това разстройство. Това не означава, че тъгата я няма. Просто тези хора преживяват и изразяват емоциите си по различен начин.

2. Проблеми със съня
Прекарването на безсънна нощ от време на време е съвсем нормално. Това е така, защото стресът, ежедневните грижи и отговорности ангажират ума ви и ви пречат да спите. Но това, което трябва да запомните, е, че подобни ситуации отминават, когато намерите решение на проблемите си.

Ако обаче сънят е постоянен проблем и няма видима медицинска причина, трябва да се замислите, защото всички хора с депресия изпитват проблеми със съня. Някои индивиди може да имат проблеми със заспиването, докато други ще спят повече.

3. Намаляване на енергията
Смятате ли, че преди ходихте на работа, излизахте с приятели и въпреки това имахте енергията да спортувате? Сега обаче всяка задача ви кара да се чувствате изтощени.

С напредване на възрастта е нормално енергийните нива да
спадат. Въпреки това не е нормално изведнъж да почувствате, че не искате да правите нищо. Всъщност депресията изсмуква цялата енергия и ви кара да се чувствате летаргични. Освен това нещата, които преди са ви вдъхновявали, и мечтите, които са ви мотивирали, вече нямат значение.

Депресията ви кара да се чувствате сякаш много неща вече нямат смисъл.

4. Чувство за вина
Да се обвинявате прекомерно и без причина, не е здравословно. Но депресията ще ви накара да се чувствате виновни за всичко. Ето защо, ако напоследък се обвинявате за цяло и не щяло, трябва да анализирате какво се случва.


5. Прекалена екстровертност
Много хора крият депресията си зад усмивките си. Ако сте един от тях, важно е да разберете, че никой няма да ви съди или критикува за вашите емоции.
Сред най-често срещаните поведения на екстровертните депресивни хора са:

• Рисково сексуално поведение.
• Пристрастяване към хазарта.
• Употреба и злоупотреба с наркотици.

6. Проблеми с концентрацията
Ако имате проблеми с концентрацията, това може да е признак на депресия. Хората с това състояние често не успяват да си спомнят къде са оставили нещата си или какво да правят.
Въпреки това е важно да се научите да правите разлика между разсейването, причинено от вашите задължения, и това, причинено от депресия. Прекалено фокусирани ли сте върху проблемите си? Засегната ли е продуктивността ви, въпреки че рутината ви е същата?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X