Напишете дума/думи за търсене

3-те най-опасни ефекта от работния стрес

Всички ние трябва да се справяме с ежедневните изисквания на нашата работа.
Когато обаче те са по-големи от личните ни ресурси, може да изпитаме стрес, свързан със служебните ни задължения.

Това състояние няма отрицателни ефекти върху психическото ни здраве в краткосрочен план. Хората притежаваме адаптивни механизми и стратегии за справяне с тези видове изисквания.
Въпреки това, ако се удължат с времето, може да настъпи стресово изтощение. Това е моментът, когато нашите стратегии за справяне спират да работят, защото вече не може да се адаптираме към стреса.

Кои са трите най-опасни ефекта от работния стрес?

Проблеми с концентрацията и паметта
Сред най-често срещаните последици от стреса на работното място е невропсихологичната загуба. Той уврежда когнитивните функции като внимание, разсъждение, памет и вземане на решения.

Защо стресът влияе на умствените функции? Причината се крие в постоянното изпълнение на задачи, които трябва да бъдат наблюдавани във времето и необходимостта от контрол, който идва от това.

Как стресът, свързан с работата, вреди на умствените процеси?
Друг ефект от свързания с работата стрес е намалената способност за концентрация. Най-често, когато човек има много стрес на работното място, той придобива умението за мултитаскинг, което означава да изпълнява няколко задачи едновременно.

Това е много вредно за вашата концентрация. Учи ви да функционирате при множество източници на стимулация. Когато искате да се концентрирате върху едно нещо, умът има навика да скача от една задача към друга.

Следователно, въпреки че искате да се концентрирате върху една единствена задача, навикът за мултитаскинг ви превзема. В крайна сметка се оказвате постоянно разсеяни.
С две думи, стресът, свързан с работата, влошава паметта, като отслабва вниманието и концентрацията.

Безпокойство
Стресът кара вашата симпатикова нервна система да се подготви за бягство или битка. Въпреки че причината за стреса не е въпрос на живот или смърт, тялото ви отделя същите хормони. То освобождава кортизол - хормона на стреса, адреналин и норадреналин. Тези хормони повишават сърдечната честота, повишават бдителността, причиняват изпотяване и тежко дишане, както и други реакции.

Ако тялото ви е постоянно в повишена готовност, това ще доведе до безпокойство. Основното безпокойство е, когато тревожността, дължаща се на стрес, свързан с работата, продължава за дълъг период от време. Той причинява болка и дискомфорт, които могат да се проявят като натиск в гърдите, болка в стомаха и ускорен пулс.

Промени в настроението и симптоми на депресия
Настроението е резултат от просто аритметично правило: положителни моменти – отрицателни моменти = настроение (радост или тъга). Стресът, свързан с работата, пълни торбата с негативни моменти. Ако не може да наклоните баланса към положителното, може да се почувствате така: работя усилено, работя много, стресирам се и не получавам нищо от това.

Стресът също ви кара да отделяте кортизол. Високите нива на този хормон са пряко свързани с депресията.

Най-опасните ефекти от свързания с работата стрес, обяснени в тази статия, са изброени по ред. Това означава, че проблемите с паметта и концентрацията се проявяват първо. Тревожността идва след това. И накрая, страдате от симптоми на депресия.

Ето защо е много важно да се научите как да управлявате стреса, свързан с работата. Ако опитате сами, но ако не можете, отидете на психолог. Той има арсенал от инструменти, които може да използвате, за да увеличите максимално ефективността си и да намалите стреса.
А винаги съществува възможността и да смените работата. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X