Напишете дума/думи за търсене

Експерименти с телепатия в Силициевата долина

Експериментите с телепатия, които се провеждат в Силициевата долина, нямат нищо общо с парапсихологията или окултизма. В този случай те включват интерфейси мозък-машина, които позволяват на хората да комуникират директно чрез мисъл. Експертите твърдят, че сме само на една крачка от постигането му.

Въпреки че в момента се провеждат няколко теста за телепатия в района на Калифорния, най-известният и най-напредналият несъмнено е този, ръководен от д-р Мери Лу Джепсен – заемала висши ръководни длъжности във Facebook и Google и създател на стартираща компания Openwater. Този гений работи по темата от 2016 г. и постигна забележителен напредък.

Д-р Джепсен се радва на голям престиж в технологичния свят. Една от причините е, че притежава повече от 1000 патента. Всъщност тя е създателят на най-популярния лаптоп/ноутбук сред децата в развиващите се страни. Тя постигна това чрез програмата "Лаптоп за всяко дете". Казват, че хобито й е да залага на невъзможното. Освен това в момента тя е най-престижният изследовател от всички, които провеждат експерименти с телепатия в Силициевата долина.

Подходяща почва
Един от решаващите прецеденти за изследвания на телепатията в Силициевата долина беше проведен от стартъп от Барселона през 2014 г. Престижното научно списание Plos One публикува описание на този експеримент.

Проучването е водено от Карлес Грау, Алехандро Риера и Джулио Руфини. В сътрудничество с персонала на Axilum Robotics те свързват устройство към предавател, разположен в Страсбург. Получателят също имал подобно устройство и се намирал в индийския град Тируванантапурам. Делели ги 7700 километра.
Изследователската група успява да накара подателя да изпрати съобщение до получателя, без да каже нито дума. Използваната дума била „Здравей". На практика мозъците били свързани, което представлява телепатична комуникация в тесния смисъл на думата. Това стана една от отправните точки за Силициевата долина.
Преди изследванията на телепатията в Силициевата долина изследователи в Европа са изучавали комуникацията между мозъка с помощта на неинвазивни технологии.

Експерименти с телепатия в Силициевата долина
Основната идея на Openwater е проста, но изключително смела. Състои се от намаляване на размера на машината за ЯМР, докато може да се побере в шапка. Базира се на идеята, че инфрачервените лъчи от този тип устройство ни позволяват да изследваме функционирането на невроните и електрическия поток, с който комуникират.

Джепсен твърди, че подобно устройство би ни позволило да предвидим думите, които индивидът би казал, преди да ги изрече. Ние също ще може да видим менталните образи на този човек чрез компютър.
По принцип това би дало възможност да се прочетат нечии мисли. Въпреки това експериментите с телепатия в Силициевата долина отиват по-далеч. Те също се стремят да направят възможно предаването на умствени съобщения. Този процес продължава.

Освен това в Силициевата долина се провеждат още изследвания на телепатията. Една от тях е инициативата на Илон Мъск, която се нарича Neuralink. Работи чрез имплант, наречен BCI – Brain Computer Interface. Facebook също така разкри, че работи върху метод, чрез който хората да имат възможност да пишат наум.

Бъдещето
Най-новото и най-напреднало изследване на телепатията се състои в адаптирането на инфрачервен шлем, който предвижда думите и ни позволява да виждаме ментални образи. Шапката на Мери Лу Джепсен е почти готова, въпреки че все още няма окончателно решение за телепатичното предаване на съобщения. В момента те усъвършенстват механизма за четене на мислите на човек, без той да каже нито дума. Но в момента мислите чете друг ум, а не компютър.

Има друга група изследователи, изучаващи телепатията от Лабораторията по изчислителна невронаука към Станфордския университет. Групата се ръководи от д-р Кришна Шеной. Центърът е разработил технологии, които позволяват на хората да контролират физически обекти с ума си, включително роботизирани ръце и протези (Станфордски университет, 2020 г.).

Експертите смятат, че отварянето на вратата за четене на мислите на един човек означава, че рано или късно това ще позволи четенето на умовете на милиони хора . Дори се говори за облаци, способни да съхраняват всички данни. Нещо повече, защитниците на тези технологии посочват, че те биха били от голяма полза за откриването на „висши умове", давайки им възможности и да ускоряват развитието на обществото.

От друга страна, онези, които критикуват експериментите с телепатия в Силициевата долина, не са такива оптимисти. Те смятат, че ще унищожат поверителността на хората и ще се превърнат в контролни механизми, с които дори биха могли да наблюдават мислите на някои хора. Може и да са прави. Особено като се има предвид, че Пентагонът е предприел подобни проучвания, които идентифицира като военна технология.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X