Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява нелепата любов

Нелепата любов, дефинирана от психолога Робърт Дж. Стърнбърг, ни позволява да разберем защо някои връзки се провалят. Във вселената на емоционалните отношения нищо не е лесно и често попадаме в този вълнуващ капан на желание, страст и допамин, подхранващ всяка динамика. Нелепата любов е изградена върху физическо привличане, но е лишена от емоционална интимност.

„Страстта най-бързо се развива и най-бързо избледнява. Интимността се развива по-бавно, а обвързването още по-постепенно."
Робърт Стърнбърг

Представяме ви повече за тази интересна концепция, която Стърнберг интегрира в известната си триъгълна теория за любовта.

Кой е Робърт Дж. Стърнбърг?
Не може да разберем съвременната психология без фигурата на Робърт Дж. Стърнбърг. Той има бакалавърска степен от университета Йейл и тринадесет почетни докторски степени от водещи световни центрове, в допълнение към професорската позиция в университета в Хайделберг в Германия.

Въпреки че е известен с триъгълната си теория за любовта, неговите произведения обхващат много повече области като триархичните теории за човешкия интелект и инвестирането в творчеството, както и различни теории, свързани със стиловете на мислене, мъдростта, любовта и омразата. Освен това той е написал повече от 100 книги и безброй статии.

Книгата му „Любовта като история: Нова теория на връзката" (1999) е сензационен ресурс за откриване на себе си чрез нашите взаимоотношения.
Неговата известна триъгълна теория за любовта е валидна от 80-те години на миналия век. Изследвания като тези, публикувани в The Journal of Sex Research, предлагат емпирична подкрепа за универсалността на този интересен модел.

Нелепата любов според Стърнбърг
Отнася се за незрялата любов, която двама души изграждат само въз основа на страст и физическо привличане. Всички ние я изпитваме в даден момент, особено когато сме по-млади. Това са връзки, лишени от интимност, но доминирани от онова кипене на желание, сексуалност и сляпа привързаност, която замъглява преценката, но ни разтърсва с удоволствията си.

Тази концепция е интегрирана в триъгълната теория на Стърнбърг за любовта и започва преди всичко от нейните три основни компонента:

Страст: Това физическо, сексуално и емоционално привличане, което определя романтичната любов.
Интимност: Емоционалната близост, емоционалната връзка, доверието и дълбоката връзка между двойката.
Ангажираност: Определя решението на двойката да се грижи за връзката в дългосрочен план чрез лоялност, отговорност, решаване на проблеми и т.н.

На свой ред, от комбинацията на тези три измерения възникват следните видове любов:
Увлечение или мания: Има само страст
Безумна любов: Отдаденост и страст.
Романтична любов: Интимност и страст.
Нелюбов: Нито един от компонентите на любовта не присъства.
Приятелство или харесване: Основава се единствено на емоционална интимност.
Празна любов: Появява се само ангажираност.
Дружеска любов: Ангажиментът и емоционалната интимност са налице, но физическото привличане е избледняло.
Консумирана любов: Това е най-желаният вид любов, към която всички трябва да се стремим, защото интегрира страст, интимност и ангажираност.

Характеристики на нелепата любов
Тя съчетава мания с привързаност и свобода. Това означава, че има постоянно желание всяка емоция да бъде утвърдена и всяка нужда да бъде задоволена. Привличането е много интензивно, но участниците в нея попадат в плен на страха да не бъдат отхвърлени, страдат от идеята за изоставяне и о това другият да не ги обича със същата интензивност.

Университетът Шри Рамачандра подчертава, че сексуалното желание се медиира от тестостерон и естроген, докато физическото привличане се медиира от допамин, хормони на стреса и награда. Следователно във връзки, доминирани от увлечение, това освобождаване на хормони и невротрансмитери е постоянно. Дотолкова, че се създават връзки, основани на пристрастяваща любов.

Още функции

  • Чести раздели и помирения.
  • Страх да не бъдеш предаден или изоставен.
  • Това са връзки, определени от тревожна привързаност.
  • Възходите и паденията поради спорове са чести.
  • Появяват се вредни динамики като ревността и нуждата от контрол.
  • Фалшивата любов често води до връзки, основани на съзависимост.
  • Това обикновено са самоизолиращи се двойки, които живеят един за друг, като по този начин намаляват контактите със семейството и приятелите.
  • При липса на добра интимност, емоционална зрялост и доверие те не знаят как да се справят с проблемите и несъответствията.

Колко дълго продължават този вид връзки?
Нелепата любов, според триъгълната теория на любовта на Стърнбърг, има особеността на своята кратка продължителност: може да варира от 6 месеца до 2 години. Причината да е обречен на провал е липсата на интимност. Тази концепция е тази, която действа като психо-емоционално лепило във всяка връзка и която се подхранва от доверие, реципрочност, връзка и т.н.

Изследвания като тези, публикувани във Frontiers in Psychology, подчертават, че не е възможно да се разбере дали страстта сама по себе си отстъпва място на интимността или обратното. Това, което знаем е, че в случай на измамна любов, времето винаги е наш враг. Докато във връзките, които вече включват ангажираност, страст и интимност, изтичането на времето има тенденция да ги укрепва.

Какво да правим, ако сме във връзка, основана на нелепа любов?
Всички можем да попаднем в прегръдките на фалшива любов. Това означава ли, че сте обречени на връзка, която няма да се получи и която ще ви направи нещастни? Що се отнася до връзките, често има преживявания, които си струва да бъдат ценени, независимо колко кратки са. Но е важно да не се нараните.

Отправната точка е да разберете какъв тип връзка имате: основана на физическо привличане и липса на емоционална интимност. Осъзнаването на това ще ви позволи да осъзнаете, че тази страст ще изгасва, докато не остане нищо. Може ли да го избегнете? Не е невъзможно, но целта ви трябва да бъде да преминете от нелепа любов към съвършена любов.

Области, върху които трябва да се работи

  • Поставете общи краткосрочни и дългосрочни цели.
  • Работете върху това да бъдете най-добрата подкрепа един за друг.
  • Преминаване от тревожна привързаност към сигурна привързаност.
  • Научете се да решавате проблеми и несъответствия.
  • Изразявайте емоции и чувства без страх.
  • Култивирайте уважение, разбиране и взаимна грижа.
  • Изградете добра комуникация, основана на изслушване, увереност и уважение.
  • Насърчавайте връзката и любопитството относно интересите на вашия партньор, за да сте наясно с неговите мечти и желания.

Триъгълната теория на Стърнбърг за любовта е отличен модел за разбиране на това как се изграждат взаимоотношенията. Това е много сложна вселена, в която често се проваляме. Но не се отказвайте; има хора, които винаги ще си заслужават нашите усилия. 

Запомнете: Това е танц, който се танцува от двама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X