Напишете дума/думи за търсене

Родителската обич оформя щастието на детето за цял живот

Изследванията през последното десетилетие подчертаха връзката между родителската обич в детството и оформя бъдещето щастие и здраве на детето.

Изминаха повече от 50 години, откакто психологът Албърт Елис посочи, че в момента, в който любовта на родителите престане да бъде безусловна, се появяват проблеми в емоционалното развитие на детето. Тези ранни модели по отношение на утвърждаване, привързаност или недоволство изграждат първите възприятия на детето за междуличностните отношения.

В детството и юношеството се основава нашият психологически разказ за това каква е човешката любов. Обогатяващият опит ни дава сигурност и увереност. От друга страна, ако ранните ни години са били пълни с недостатъци или страх, ние започваме да жадуваме за любов, но в същото време се страхуваме от нея.

Родителската привързаност ви определя
Също толкова важно колкото храненето, грижите и осигуряването на дом на дете, е отглеждането му със здравословна любов. Въпреки че е вярно, че никой не идва на света с наръчник да бъде перфектният баща или майка, има нещо, което не може да се отрече. Това е фактът, че за децата е от съществено значение да се чувстват обичани, утвърдени във всяка своя нужда, защитени и придружавани на всяка стъпка от пътя им през детството.

В интерес на истината родителската обич, която сте изпитвали като дете, ви определя, за добро или за лошо. В това отношение Харвардският университет проведе изследване, което демонстрира как емоционалната топлина на родителите медиира психологическия разцвет на децата. От друга страна, реалности като злоупотреба, пренебрегване или липса на привързаност са свързани с появата на проблеми с психичното здраве в даден момент от живота на индивида.

Всичко, което се случва в детството ви, оказва влияние върху вас като възрастен. Например, ако сте били прекалено защитени, това има тенденция да ви прави чувствителни и тревожни в отношенията. От друга страна, ако сте били физически и психически малтретирани, може да изпитате явна трудност да покажете чувствата си. Освен това белезите на насилие, преживяно или наблюдавано във вашето семейство, също посредничат за типа взаимоотношения, които установявате като възрастен.
Типът детска привързаност оказва влияние върху зрелостта
Една от най-разпространените теории, когато става въпрос за обяснение защо начинът, по който сте били обичани като дете, определя живота ви в зряла възраст, е тази, дефинирана от психолозите Синди Хазан и Филип Шейвър. В края на 80-те години те излагат своята теория за любовта. Това се случва в проучване, базирано на типовете привързаност, определени от психиатъра и психоаналитика Джон Боулби.

Видовете привързаност на Джон Боулби

• Несигурно-амбивалентна привързаност. При този тип привързаност детето има един или двама непредвидими родители. Понякога те са достъпни и привързани. Но по-късно те могат да бъдат студени, агресивни или изобщо невнимателни към детето. Този стил на привързаност води до ревниви, тревожни възрастни, които се страхуват от изоставяне. Те също са несигурни и дори могат да бъдат противоречиви. Например могат да бъдат нежни днес и дистанцирани утре.
• Несигурно-избягваща привързаност. Друг вид проблемна привързаност е тази, при която се пренебрегват изискванията и нуждите на детето. Детето получава подигравки, че е слабо, защото се нуждае от близост и обич. Неговите емоции са обезсилени и неговата личност, достойнство и самочувствие са нарушени. Начинът, по който този тип привързаност влияе на възрастния, е очевиден. За него обичта е заплаха, а любовта наранява и предава, така че е по-добре да я избягвате. Всъщност тези хора рядко ще постигнат автентична интимност.
Дезорганизирана привързаност. Това е най-вредният тип привързаност. В този случай родителите проявяват насилие и оставят следа от травма в съзнанието на детето. Ефектът, който това може да има върху неговото ниво на взаимоотношения като възрастен, е изключително сложен и дори може да бъде противоречив. Например тези хора са нестабилни, нямат увереност и демонстрират нужда от прекомерна привързаност.
• Сигурна привързаност. Развитието с родители, способни да осигурят сигурност във всяка област, пряко влияе върху вашето лично благополучие. Когато пораснеш, чувствайки се обичан, ставаш по правило възрастен, който също знае как да обича.

Любовта, която са ти дали, невинаги е тази, която заслужаваш
Начинът, по който сте били обичани като дете, ви е обусловил по определени начини. Родителите ви са ви моделирали. Те са имали възможността да ви научат на стойността и топлината на прегръдките. От друга страна, може би са ви възпитали с викове или емоционално изнудване. Те са били тези, които или да ви давали крила, за да летите, или вериги, за да ви оковат и да ви накарат да повярвате, че не заслужавате да се борите за мечтите си.

Техните думи са били инсталирани в съзнанието ви. Всъщност е възможно все още да им вярвате, дори като възрастни. Освен това психологическото наследство оказва влияние върху начина, по който обичате партньора си. Следователно изглежда, че сте пленник на възпитанието и отношението, което сте получили в детството си. Не бива обаче да е така. Никога не е твърде късно да скъсате с този модел и да промените тези нездравословни модели.

Това, за което трябва да сте наясно, е, че заслужавате добра, обогатяваща и здравословна любов. Въпреки това няма да може да я получите от другите, ако не смятате, че сте достоен за нея. За да постигнете това, трябва да започнете, като си я осигурите. Любовта към себе си и самочувствието могат да излекуват много от тези детски рани.

Само когато наистина обичате себе си, ще може да обичате другите по зрял начин и да изграждате щастливи и стабилни връзки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X