Напишете дума/думи за търсене

Емоционална нестабилност: ключовете към разбирането и укрепването на нашето его

Емоционалната нестабилност е изключително различна от емоционалната чувствителност. Чувствителността, известна още и като крехкост, е по-скоро качество, което може да притежавате. Докато нестабилността е по-скоро липса на ресурси за управление на най-сложните ви вътрешни състояния. С други думи, крехкостта означава да имате много проблеми да се сблъскате дори с най-простите ежедневни трудности.

Емоционалната нестабилност често може да доведе до парализиращи състояния, пълни с тревожност, стрес и депресия.
Също така е важно да разберете, че ако едно поведение или отношение ви носи само страдание, несигурност и нулев контрол над себе си, тогава няма място за извинения. Не и когато всичко, което извличате от това, е нещастие. По принцип чувствителните хора имат по-широка визия за живота. Те могат да се справят много по-добре със своите нужди и света около тях. Крехките хора, от друга страна, са много ограничени емоционално.

Освен това тази черта обикновено е знак за много по-голям основен проблем. Става дума за депресивни разстройства, тревожност, лошо емоционално управление и т.н.

Емоционална нестабилност: причини и характеристики
Наблюдава се много тревожна статистика: младите хора днес имат много по-високи нива на депресия, стрес и емоционална зависимост. Най-лошото е, че процентът на опитите за самоубийство също е много по-висок в тази възрастова група. Това, което се крие зад тази статистика, очевидно е емоционална уязвимост. Определено липсват ресурси за справяне дори с най-обикновените проблеми.

Повечето от тези психологически проблеми имат своите корени във възпитанието на хората. Семействата през последните няколко десетилетия не са били наясно с факта, че нашето общество е започнало да изисква все повече умения. Това накара родителите да работят още повече, за да накарат децата си да учат усърдно, дори когато са изключително малки.

Те се опитват да им дадат всички възможни ресурси, за да са сигурни, че ще успеят. Те ги принуждават да се отличават и постоянно им напомнят колко са специални и че трябва да се справят добре. Всичко това е разбираемо. Но те забравят няколко ключови детайла с този подход.

Един от най-важните е родителите да предпазят децата си от провал. Ето защо толкова много от тях в крайна сметка не могат да се справят с разочарованието, независимо колко малко е то. Освен това за тези деца е трудно да се научат да вземат собствени решения. Те се чувстват несигурни и изключително неудобни, когато трябва да се справят със собствените си емоции.

Малко по малко те започват да осъзнават, че не са толкова „специални" за околните. Те осъзнават, че нямат уменията, инструментите или стратегиите, за да се изправят дори срещу най-основните проблеми.


Как да разберете дали сте емоционално крехки или не?
• Неспособност за обработка и разбиране на емоции като тъга, гняв, разочарование и т.н. Тези хора често реагират прекалено на тези видове емоции.
• Постоянно усещане за празнота.
• Чувство на претоварване от прости проблеми, несъгласия или всяка ситуация, която не върви така, както са се надявали.
• Неспособност за справяне с разочарованието.
• Трудност при поемането на контрол върху собствения им живот. Чувството, че всичко е твърде много за тях.
• Постоянни проблеми в социалния им живот. Мислейки, че всички около тях са разочарование или им обръщат гръб.
• Ниски нива на енергия, апатия, постоянна меланхолия.
• Те изглеждат несигурни, когато изпълняват почти всяка задача. Чувстват се неефективни и имат ниско самочувствие.
• Когато нещата не вървят така, както са се надявали, те понякога реагират гневно или бурно.

Вашето емоционално здраве често зависи от това как сте били отгледани и от качеството на най-ранните ви взаимодействия с други хора. Но токсичното възпитание или неефективното образование не е краят. Винаги има време за преодоляване на емоционалната нестабилност.

Стратегии за укрепване на вашето его и как да станете емоционално силни
Ако искате да разберете процеса да станете емоционално силни, представете си порцеланова чаша. Знаете, че е чуплива. Може дори да видите пукнатините, ако е била счупена преди. Но тази порцеланова чаша е всичко друго, но не и крехка. Тя е невероятна поради формата си, материала си и всичките си малки несъвършенства.

Винаги може да си позволите да бъдете чувствителни, но не си позволявайте да бъдете крехки. Не прекрачвайте границата, където в крайна сметка ще оставите себе си на парчета. Не позволявайте на вашата идентичност, ценности и вътрешна красота да ви избягат. Но как да го направите? Как да се отървете от крехкостта, която ви пречи да бъдете щастливи?
• Първата стъпка е да осъзнаете емоционалните си слабости. Говорим за всички празни пространства, които ви ограничават и създават дискомфорт. Може да звучи като странен метод, но има проучвания, които показват, че арт терапията може да бъде изключително ефективна за това. Това е чудесен начин да изследвате своите мисли, емоции и вътрешни проблеми чрез цветове, платна и рисунки.
• Втората стъпка е да поемете отговорност за себе си. Крехките хора се чувстват като жертви на своята среда, общество или индивидите около тях. Всичко, което правят, е да реагират като топка, която подскача напред-назад между твърда стена. Вместо просто да реагирате, трябва да поемете контрола и да създадете истинско, смело чувство за отговорност.
• Тази отговорност също означава да оставите зад гърба си миналия си опит и да направите промени в настоящето. Всички промени идват със страх, но ако може да преместите тези камъни от пътя на ежедневния си живот, ще видите колко по-сигурни сте станали. Най-накрая се контролирате.

И накрая, искаме да отбележим, че това очевидно не е лесен процес. Много пъти е необходима помощта на добър психолог, за да стигнете докрай. Колкото и да е трудно, не забравяйте, че винаги имате време да станете емоционално силни. Така че преоформете вашата порцеланова чаша и я направете уникално, здраво и красиво произведение на изкуството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X