Напишете дума/думи за търсене

Енантиодромия – залитането в крайности, от което имаме нужда

Хераклит отбелязва, че студените неща се нагряват, а горещите неща се охлаждат, мокрите неща изсъхват, а сухите неща се мокрят. В нас също има противоположни страни, които действат като механизъм за запазване на нашия баланс и хармония.

Възпитани ли сте в строга, сурова и авторитарна среда? Ако е така, може да искате да се освободите от сянката на вашето унищожаващо семейство и да започнете да оценявате живота си сега, наслаждавайки се на новите си чувства на свобода и спонтанност. Освен това може да се окаже, че след това преживяване не искате да поемате солидни ангажименти за известно време, защото цените толкова много своята независимост.

Тази реалност, която е по-често срещана, отколкото си мислите, служи като прост пример за концепция, въведена от бащата на аналитичната психология Карл Юнг. Енантиодромията определя проявлението на вашата несъзнателна противоположност във всеки един момент. Това означава, че демонстрирате поведение, което противоречи на обичайния ви начин на живот.

Това обаче не е екстремно поведение, което напълно се дистанцира от истинската ви същност. В действителност тази реакция е като регулаторно упражнение. Например има моменти, в които се оказвате в капан на вредни ситуации, от които може да избягате само като се държите по напълно различен начин. В тези случаи завъртането на 180º често може да ви улесни в намирането на идеалната точка на баланс във вашето съществуване.

Въпреки че Карл Юнг въвежда термина енантиодромия в съвременната психология в работата си „Психологически типове", в действителност той заимства концепцията от Хераклит. Именно той идентифицира тази регулаторна функция, която в много случаи има очевидно противоположни измерения.

Юнг обяснява в бележките си, че след като е прочел Хераклит - великият мъдрец, на когото винаги се е възхищавал, е осъзнал нещо. Това бил фактът, че има моменти в живота ни, когато колкото повече се опитваме да постигнем нещо, постигаме точно обратното. Всъщност самият Юнг чувства, че колкото повече работи, за да постигне мир и щастие, толкова по-разочарован става.

Хармонията се крие в обратното
Хераклит (535-475 пр. н. е.) отбелязва, че в природата повечето неща се заменят в даден момент от своите противоположности. Тази идея също е дълбоко вкоренена в китайската философия чрез концепцията за тайдзиту - класическият символ, който представлява ин и ян.

Тази концепция показва, че във всичко, което знаем, има сили, които, въпреки че са противоположни една на друга, се допълват. Например светлината не може да съществува без тъмнина, смъртта е безсмислена без живот, а нощта винаги ще отстъпи място на деня. Този набор от противоположни елементи също конфигурира баланса на всичко, което знаем.

Философът Фридрих Ницше също изследва тази идея.

Мотивацията възниква от конфликта
Енантиодромията не е добре известно преживяване, така че ще дадем пример. Представете си държава, която е била доминирана от автокрация от векове. В крайна сметка възниква бунт, който временно води до анархия. Постепенно тази малка страна започва да изгражда своята демократична система. Следователно балансът възниква от конфликта.

Енантиодромията може също да включва лоялност към някого, докато в резултат на някакво дълбоко разочарование не бъдете обгърнати от чувства на разочарование и презрение. Този преход от възхищение към отхвърляне и преданост към отвращение също ви улеснява с течение на времето да постигнете хармония, след като приемете случилото се.

Нека помислим и за много от процесите, които доминират в природата. Без съмнение сте били свидетели на летни следобеди, когато жегата накрая става задушаваща, докато внезапно не избухне буря. Със свежестта на дъжда атмосферата възстановява баланса си. Освен това тази чудесна демонстрация на неблагоприятни сили никога не престава да бъде удивителна.

Потиснатата сянка, която търси да изрази себе си
Карл Юнг предлага друга концепция, тясно свързана с идеята за енантиодромия. Както вероятно знаете, архетипът на сянката символизира „тъмната страна" на вашата личност, онези потиснати характеристики на вашето същество, които сте склонни да не разпознавате.

Има моменти, когато прекарвате време, криейки вашите нужди и желания, които противоречат на това, което изглеждате. Например може да сте наистина сдържани, дисциплинирани и взискателни, защото така сте били възпитани. Това е и защото това е вид образ, който другите очакват да изобразявате последователно. Понякога обаче избухвате.

В определени моменти вашата потисната сянка излиза наяве и цялата ви съпротива рухва. Тогава се появяват части от вас, които може да са противоположни на това, което винаги сте представяли.
Изведнъж ли сте се променили? Претърпели ли сте необичайна дисфункция на личността? Отговорът е не. Всъщност тези черти винаги са присъствали, но вие сте ги сдържали поради социални и възпитателни фактори.

Пътят към освобождението
Карл Юнг обяснява, че явлението енантиодромия присъства в нашата същност, но е трудно за разбиране. Това обяснява защо понякога ви е трудно да осмислите собственото си крайно или изкривено поведение.

Юнг твърди, че тези ситуации са често срещани, когато сме доминирани от изключително негъвкави емпирични тенденции. С течение на времето възниква контраст, който се стреми да служи като катарзис. Това обяснява защо след период на стрес трябва да разхлабите задръжките си. Или защо след връзка, основана на доминиране, копнеете само за вашата независимост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X