Напишете дума/думи за търсене

Нихилизмът като начин на съществуване

Нихилизмът е едно от най-важните философски течения на XX век. Дори и в днешното общество има следи от него.

Енциклопедията на философията подчертава, че терминът нихилизъм идва от латинското nihil, което означава нищо и следователно се отнася до това, което не съществува. Това е психологическо течение и философско отношение към живота. Подкрепя убеждението, че ценностите, на които се крепи обществото, нямат основа и смисъл.

Освен това то изповядва краен песимизъм и радикален скептицизъм, който осъжда съществуването. Тоест внушава, че нищо няма смисъл, дори самият живот.

Нихилизмът - рожба на писател
Според Cartaphilus - списание от университета в Мурсия, Испания, на руския писател Иван Тургенев се приписва появата на термина в неговия роман „Бащи и синове" (1862).В него характерът на Базаров въплъщава отношението и идеите на нихилизма.

Има конфронтация между две позиции, която генерира конфликт на поколенията. От една страна са родителите, които искат да съхранят традиционните идеали; от друга, децата, които са разочаровани от старите идеали. Те имат скептичен, научен и утилитарен мироглед.

Ето защо децата и новите поколения се смятат за бунтовници. Те не уважават и не се подчиняват на никакъв авторитет и вместо това се стремят да заменят старите вярвания и идеали с нови принципи, основани на науката и полезността.

Видове нихилизъм

Можем да разграничим различните видове нихилизъм според онези аспекти на реалността, които те отричат.

Скептичен
Скептиците отричат ​​възможността за установяване на каквато и да е сигурност; тоест нямаме гаранция в този живот. Всичко е несигурно. В същото време скептичните нихилисти заклеймяват традиционните вярвания като неоправдани, защото смятат, че те ограничават и покваряват човешките същества.

Епистемологичен

Този тип нихилизъм поддържа краен скептицизъм, тъй като отрича всяка възможност за конституиране на знание и истина.

Политически
Според този тип нихилизъм постигането на по-добро бъдеще изисква унищожаването на всяко политическо, социално и религиозно съществуване. С други думи, всички социални институции, които познаваме, трябва да изчезнат, тъй като им липсва смисъл и основа.

Етичен
Етичният нихилизъм отхвърля възможността човешките същества да притежават морал или абсолютни ценности. Няма нищо отвъд нашата реалност и няма друг свят, към който да се придържаме. Следователно ценностите се произвеждат от социален и емоционален натиск.

Екзистенциален
При този тип нихилизъм животът няма стойност или смисъл. Колко пъти сте мислили или изразявали на глас, че животът е безсмислен? Това е екзистенциално нихилистично отношение. Следователно, ако животът няма смисъл, няма смисъл и светът, който обитаваме.

Руски нихилизъм
Той представлява форма на реакция срещу държавата и нейните религиозни, метафизични и социални идеали .
В този контекст нихилизмът е израз на фундаментална криза поради отхвърлянето на преобладаващото правителство. Характеристиките на руския нихилизъм са:

  • Отхвърлянето на традициите
  • Трансформацията на обществото
  • Вяра в науката и философията
  • Действие в съответствие с принципа на полезността
  • В полза на унищожаването на полуфеодалното общество от XIX век

Руските нихилисти също имат научна визия в рамките на своята философска концепция. Те смятат, че науката е истинско знание и нейната функция е да обяснява, предсказва и променя света и обществото. Поради тази причина техните идеали се основават на комбинация от научно познание и философия .

Кои са били философите нихилисти?

Фридрих Ницше
Този немски философ, роден през 1844 г., е свързан с нихилистичното течение. Той твърди, че то ще унищожи целия морал, религия и метафизични убеждения, които поддържат обществото на неговото време. Последиците от това било ускоряване на най-голямата човешка криза в историята, продукт на разпадането на традиционния морал.
Ницше е прочел романа на Иван Тургенев и въз основа на този прочит е формулирал и философски артикулира концепцията за нихилизма.

Нихилистичната теория на Ницше преминава през три момента. 
Първият от тях е свързан с възникването на християнския морал. Той защитава ценностите на любовта към другите, незаинтересоваността към материалните неща и защитата на най-слабите. Освен това защитава по-висок живот отвъд този, който живеем.

Вторият момент е известен като „смъртта на Бог". В това ценностите на християнския морал губят своето значение, пораждайки липса на цели и отговори на защо на живота и света.
Третият и последен момент е известен като преоценка. Появява се нов човек, който установява нов смисъл, този, който е бил изгубен. Това е конструктивен момент, който представлява възможност за извършване на социална и морална трансформация.

Жан Пол Сартр
Според философското списание на университета в Барселона Сартр твърди, че човекът след смъртта на Бог има безкрайно съществуване на възможности. Тоест индивидът има възможност да създава себе си без никакви ограничения.

Можем да ви попитаме какво общо има това с нихилизма. Именно тази безкрайна свобода, която притежава човекът, е положителна, но е и отрицателна. Индивидът се ражда в един безкраен свят, без определено задължение за изпълнение.
С две думи, Сартровият нихилизъм се намира в загубата на смисъл и чувство за свобода.

Автономията, която имат човешките същества, е
възможност за тях непрекъснато да изобретяват и преоткриват себе си. Силата на вземане на решения принадлежи изключително на човешкото същество.

Мартин Хайдегер
Този немски философ постулира своята онтология, или въпрос за битието, от нихилистична визия. Списанието Pensamiento смята, че за Мартин Хайдегер нищото е това, което ни позволява да уловим смисъла на битието. От негова гледна точка да съществуваш, означава да се поддържаш в нищото.
В това отношение смисълът на битието се проявява от нищото, което разкрива на човешкото същество неговото смъртно състояние.

Това поражда у индивида чувство на мъка, което Хайдегер разбира като радикално състояние на ума. Човешките същества, когато изпитват това чувство, се оказват лице в лице с нищото или смъртта. Оттук и хайдегеровият нихилизъм.

В заключение
Нихилизмът е философско течение, което оспорва съществуването и ценностите, които управляват нашите общества. Употребата му служи за обмисляне на по-добри алтернативи или за подобряване на нещата, които вече съществуват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X