Напишете дума/думи за търсене

Няколко начина да не бягаме от собствената си свобода

Обикновено, когато човек види написани думите „бягство“ и „свобода“ в едно изречение, веднага го асоциира с освобождаване от някого или нещо, което го заставя да живее по начин, който не харесва. Тук обаче имаме едно по-различно бягство, а именно бягство от свободата. Сега ще си помислите, че това е крайно нелогично, нали все пак бягаме, за да се спасим и да бъдем свободни? Нима е възможно човешко същество да бяга от собствената си свобода? Парадокс ли е, или има смисъл в думите „бягство от свободата“? Ерих Фром поставя точно този въпрос пред нас, оставяйки ни да разгадаем отговора. Фром е от еврейски произход, роден на 23 март 1900 г. във Франкфурт на Майн, Германска империя, но завършва живота си в Локарно, Швейцария. Умира на 18 март 1980 г. на 79-годишна възраст. Признат е за един от най-големите философи на 20-ти век. От 1940 г. е гражданин на САЩ. Всяка от държавите, в които е живял, учил или преподавал, се счита горда с личността му.

"Бягство от свободата" е първата му работа като философ и социолог. Той пише за това, че често хората НЕ желаят да бъдат истински свободни, защото свободата сама по себе си е отговорност. Отговорност за направените „свободни“ избори и последствията след тях. Това тежи на обществото и е трудно за осъзнаване, но осъзнае ли се веднъж, е твърде възможно хората умишлено да започнат да избягват своята свобода. Да приемат свободата като окови и колкото повече получават от нея, толкова по-изолирани и самотни да се чувстват.

Ето няколко начина, които ще ви помогнат да преодолеете синдрома „бягство от свободата“ и да приемате с лекота отговорностите си.

1. Не се страхувайте от тежестта на вашите отговорности - тя ви се случва, за да ви научи на нещо!

2. Погледнете от приятната страна - винаги, когато смело и отговорно вършите своите задължения, свободата неминуемо идва при вас след това, в най-красивата си форма и вие самите сте доволни от себе си.

3. Приемете, че колкото повече бягате, толкова по-нещастни сте и този омагьосан кръг никога не свършва!

4. Бъдете уверени в себе си, мислете и правете съзнателни избори, без да позволявате да ви влияят външни фактори.

5. Не се изолирайте в стремежа си да не поемате повече отговорности - това само ще усили объркването, което чувствате.

6. Гледайте на свободата като на ваш приятел, а не враг. Бъдете в хармония с нея! Когато трябва да се действа, действайте.

7. Създайте си собствен ритъм, с който да вършите всички неща. Правете си планове и така никога няма да бъдете затворник на времето!

8. Когато се захванете с работа без страх и мърморене, щастието и чувството за свобода няма да закъснеят.

9. Всеки ден е нова възможност да бъдете свободни - не я пропускайте! Дори поискайте допълнително задачи на работното място. С колкото повече отговорности се справяте, толкова повече доказвате на самите себе си, че можете.

10. Всеки път, когато ви се иска да избягате, погледнете в огледалото и си кажете „Аз мога“! Аз съм успешен и без страх поемам своите отговорности! „Това ме прави щастлив и свободен“!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X