Напишете дума/думи за търсене

Рамиро Кале – пътеводна светлина за милиони

Според неговите последователи този испанец е изключително човешко същество. Той е един от най-влиятелните йога учители на всички времена и неговите учения и до ден днешен са пътеводна светлина за визията за вътрешна работа и търсенето на себе си.

Освен това е автор на поне 250 издадени книги. Направил е около 120 пътувания до Индия и преподава в Шадак - училище по йога, около 50 години. Неговите творби са предимно на философски и духовни теми, въпреки че има няколко компилации от неговите истории за пътувания.
Рамиро е най-големият разпространител на източната духовност от тази страна на света.

Неговите учения са далеч от най-модерните течения, от онази тривиализирана йога във фитнеса и от вида медитация, научен в западния лекарски кабинет. Ученията на Рамиро Кале са връзка с духовния, умствения, емоционалния и личния път на развитие, на самопознанието.

Той е страхотен защитник на физическите и психическите ползи от йога. Всеизвестно е, че тази практика произхожда от Индия и съществува от над 5000 години. Освен това ученията на Рамиро Кале съдържат оригиналните инструкции на тази дисциплина и има медитация, дишане, мантри и ритуали. С други думи, физическа йога и ментална йога.

Началото
Рамиро Кале е роден в Мадрид през 1943 г. Запознанството му с йогата се случва чрез индийски майстор, който посещава испанската столица. Майка му присъства на часовете и го запозна с този метод за овладяване на ума на 15-годишна възраст. Постепенно той се превръща в неговата страст, начин на живот и важно наследство.

Нещо повече, този интерес го накара да открие знанията и практиката на многобройни техники като медитация, пранаяма, рецитация на мантра, техники за наблюдение и всички, които се считат за вътрешна работа в източните традиции. Всъщност той е тренирал с най-добрите учители в Индия по време на многото си пътувания.


Вътрешната му работа обхваща различни нива на личност, инстинкт, двигателни, умствени и енергийни характеристики. Книгите, които той е написал, не задълбават прекалено дълбоко в личните му убеждения, за да не догматизират или обуславят хилядите му последователи и ученици.

Рамиро Кале е внимателен в това отношение. Всъщност той се опитва да разбере различните дисциплини на йога като личен път към завладяването на себе си. Точно това той предава чрез своите учения - разпространението на Дхарма.

Пулс при смърт
Преди няколко години бактерия, с която се заразява в Шри Ланка, поставя Рамиро Кале на ръба на живота си - място, от което мнозина никога не се връщат. Заради мозъчна инфекция той изпада в кома няколко дни, а лекарите очаквали скорошната му смърт.

Въпреки това той необяснимо се възстановил от почти фаталното заболяване след дълги два месеца в болницата. Според собствените му думи той влиза в лечебното заведение като зрял мъж и си тръгва като възрастен мъж. Болестта го оставя със силно намален белодробен капацитет и двигателни затруднения.

Неговата упоритост и практики му връщат живота, тялото и ума. Той обаче се завърна от онова място с обновена визия за състрадание, смирение и със знанието колко уязвими са хората.

Писателят
Списъкът с 250 публикувани книги е твърде дълъг, за да се изброява тук. Нека просто кажем, че El Gran Libro del Yoga („Великата книга за йога”) предлага на читателя сто пози и други техники. Освен това в нея той говори за дишането като жизненоважна сила. Като връзка между ума и тялото в работата му Respira („Дишай”).

В El Gran Libro de la Meditacion (Великата книга за медитацията), Рамиро Кале предлага подробно проучване на техниките за медитация, както техните учения и различни характеристики. Той представя други творби като поредица от трактати за човешките емоции. Такива са El Arte de la Paciencia („Изкуството на търпението”), El Arte de la Armonia („Изкуството на хармонията”) и La Llave de la Paz Interior („Ключът към вътрешния мир”).

Псоас - мускулът на душата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X