Напишете дума/думи за търсене

47-те най-важни исторически личности – трета част

Вече ви представихме първите две части от списъка ни с най-изявените умове и творци на в историята на човечеството.

Запознайте се и с останалите.

31. Питагор (570 пр.н.е. – 495 пр.н.е.)
Наред с други неща, от древни времена той е смятан за автор на Питагоровата теорема, теорията за пропорциите, сферичността на Земята, Питагоровата теорема, петте Платонови тела и идентичността на утринните и вечерните звезди. Неговите идеи са класифицирани като питагорейство и оказват силно влияние върху всички философи след смъртта му.

32. Джордж Вашингтон (1723 – 1799)
Той е един от бащите основатели на Съединените щати и първият президент на страната. Вашингтон има водеща роля в ратифицирането на конституцията на Съединените щати и в победата на патриотите във Войната за независимост. Той е смятан за герой в своята страна, където неговото наследство се помни ярко.

33. Ленин (1870 – 1924)
Владимир Илич Улянов, по-известен като Ленин, е руски политик, революционер и философ, считан за най-великия представител на Октомврийската революция от 1917 г. Неговите идеи се наричат марксизъм-ленинизъм или просто ленинизъм и те продължават да
имат голямо влияние както политически, така и икономически.

34. Буда (5 в. пр.Хр.)
Сидхарта Гаутама, по-известен като Буда, е религиозен учител аскет, живял в Южна Азия около 5 век пр.н.е. Смята се, че е роден в днешния Непал, въпреки че животът му е изграден върху много легенди и митове. Той е основателят на това, което днес е известно като будизъм - вяра, която обединява повече от 500 милиона души по света.

35. Конфуций (551 BC – 479 BC)
Конфуций е китайски философ и политик, чиито идеи днес са известни като конфуцианство. То има водеща роля в Китай, Корея, Япония и други страни. Конфуцианството се основава на петте класически книги: Книгата на одите, Книгата на документите, Книгата на промените, Книгата на ритуалите и Пролетните и есенните летописи.

36. Павел от Тарс (5-10 г. сл. Хр. – 58-67 г. сл. Хр.)
Известен също като Свети Павел, той е най-важният евангелизатор на християнството. Смята се, че той е автор на няколко книги в Библията, включително Галатяни, Римляни, 1 Коринтяни, 2 Коринтяни, Филимон, Филипяни и 1 Солунци. Той основава първите християнски църкви и неговите идеи се сливат в това, което се нарича християнство на Павел.

37. Евклид (325 пр.н.е. – 265 пр.н.е.)
Той често е наричан бащата на геометрията, тъй като неговият труд „Елементи” е бил канонът в тази област през XIX век. Неговата система се нарича Евклидова геометрия. Признат е за един от най-важните и трансцендентни математици в историята на човечеството.

38. Константин I (272 – 337)
Известен също като Константин Велики, а в някои православни църкви като Свети Константин, той е римският император, който дава свобода на християните да се покланят. Прави го чрез Миланския едикт през 313 г., който е ключов за разширяването на религията. Майка му Елена се заела с търсенето на свети мощи, които също допринесли за установяването на Църквата.

39. Изабела I Кастилска (1451 – 1504)
Известна като Изабела Католическата, нейната роля в политическата, териториална и икономическа реорганизация на Испания е ключова. По време на нейното управление се ражда Испанската империя - една от най-обширните и трайни империи, съществували в историята на човечеството. Тя спонсорира Христофор Колумб в това, което по-късно ще бъде откритието на Америка.

40. Франсиско Писаро (1478 – 1541)
Франсиско Писаро, испански завоевател на империята на инките, което сега е част от Перу, е бил губернатор на Нуева Кастилия, а тленните му останки днес лежат в катедралата в Лима. Заедно с Ернан Кортес, друга от най-важните исторически фигури в нашия списък, той е един от най-великите завоеватели на Америка.

41. Ернан Кортес (1485 – 1547)
Този испански завоевател на империята Мексика, което сега е част от Мексико, е бил губернатор на вицекралството на Нова Испания. С шепа мъже и оръжия, заедно с местния съюз, той превзема империята на ацтеките за няколко години. Известен е с опожаряването на своите кораби.

42. Джон Калвин (1509 – 1564)
Този теолог и философ се смята за един от най-големите представители на протестантската Реформация. Неговата доктрина е известна като калвинизъм, която той развива и установява в Швейцария. Хугенотите, презвитерианските църкви и конгрегационалните църкви следват линията на неговите идеи.

43. Августин от Хипон (354 – 430)
По-известен като Августин Блажени, той е християнски теолог и философ, считан за един от най-могъщите мислители на Църквата. Най-важните му произведения са Confessions и The City of God, които оказват голямо влияние върху културата на Европа.

44. Лудвиг ван Бетовен (1770 – 1827)
Този немски композитор се смята за един от най-важните на всички времена. Той пише сонати за пиано, камерна музика, концерти за пиано, сакрална музика, опера и оркестрова музика... Неговите девет симфонии са може би най-популярните, до такава степен, че са се утвърдили като част от популярната култура чрез сериали, филми и реклами.

45. Николас Коперник (1473 – 1543)
Математик и астроном, Николас Коперник е отговорен за локализирането на Земята в центъра на Вселената по време на Ренесанса. Неговият модел се появява в De revolutionibus orbium coelestium (1543), отпечатана за първи път малко преди смъртта му. Въздействието на произведението и неговия модел е известно като революцията на Коперник - термин, който често се използва за големи пробиви или промени в човечеството.

46. Омир (8 век пр.н.е.)
Омир е великият гръцки поет, традиционно известен като автор на „Илиада” и „Одисея”. Все още се спори за неговото съществуване, както и за авторството му на двете епични поеми. Във всеки случай като литературна фигура, той е най-важният и трансцендентен в историята, така че не може да го оставим извън този списък с най-важните исторически фигури.

47. Петър I от Русия (1672 – 1725)
Известен още като Петър Велики, той е една от най-великите исторически личности на Русия. Прави нацията една от най-важните в Европа по негово време и това става чрез процес на „западняване”. Неговото наследство е част от популярната култура на руския народ, а също и на Европа и останалия свят.

С него финализираме нашия списък с най-важните исторически личности. Въпреки че сме пропуснали стотици фигури, споменатите са оставили своя отпечатък, за добро или за лошо, поради тяхното поетично, литературно, художествено, философско, теологично, политическо и научно значение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X