Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако сме жертва на психологическо насилие във връзката?

Въпреки че е обичайно психическото насилие да се проявява, без да се преминава границата на физическата агресия, това не намалява неговата сериозност. Нещо повече, в много случаи вашият партньор в крайна сметка преминава границата в даден момент под формата на бутане или хвърляне на предмети по вас.

Вече ви запознахме с неговите специфики и с вредата, които ви причинява.

Сега ви предлагаме няколко начина, по които може да си помогнете, ако сте в романтични отношения, белязани от психологическо насилие.

Потърсете професионална помощ: Помислете за психолог, тъй като получаването на терапия ще ви помогне да разберете и да се справите със ситуацията си.

Претеглете възможностите си: преценете дали е необходимо да се оттеглите от връзката временно или за постоянно. Анализирайте възможностите си и вземете решения въз основа на вашата безопасност и благополучие.

Подгответе мрежа за подкрепа: Потърсете подкрепата на приятели и семейство, които са готови да ви помогнат, когато решите да напуснете тази връзка. Важно е да имате хора, които ви обичат наблизо.

Обадете се на линия за помощ: В много страни има линии за помощ и организации за подкрепа за жертви на насилие. Ако в даден момент се окажете на лимита или искате съвет, свържете се с тези номера.

Помнете, че не сте сами:
 Вашата реалност е сурова, но не сте сами.Всъщност има милиони хора, които са преминали през ситуации на насилие и са намерили подкрепа, за да се измъкнат от тях. Има налични ресурси, които да ви помогнат.

Злоупотреба с документи: Никога не знаеш какво може да се случи.Идеалното нещо в ситуации на злоупотреба е да се водят записи на инцидентите, когато е възможно. Запазването на гласови съобщения или текстови съобщения, в които вашият партньор ви заплашва или ви обезсилва, например, е добра идея.

Говорете с някого, на когото имате доверие: Най-решаващото нещо е да споделите ситуацията си на психологическо насилие с някой, на когото имате доверие, независимо дали е близък приятел, член на семейството или социален работник. Говоренето за това, което преживявате всеки ден, ще ви даде емоционално облекчение и може да ви бъде от полза.

Злоупотребата не е любов
Ако вашият партньор ви кара да се чувствате зле, обезсилва ви, презира ви или ви контролира, той не ви обича по здравословен начин. Това не е любовта, която заслужавате. Ако сте в тази ситуация в момента, не забравяйте, че не сте виновни за нищо. Не се чувствайте зле за себе си, защото цялата отговорност за това, което ви се случва, е на вашия насилник.

Най-решаващото нещо е да не се изолирате и да се опитате да имате фигури за подкрепа около вас. В момента, в който се почувствате готови да напуснете тази връзка, вашите приятели, семейство и специализирани професионалисти ще бъдат там. Това е упражнение за смелост и въпреки че подобна постъпка винаги е плашеща, ние ви уверяваме, че накрая всичко ще бъде наред и вие отново ще бъдете щастливи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X