Напишете дума/думи за търсене

Прелюбопитни факти за живота през Средновековието

Знаем много за Средновековието (ІV-ХV век). Кръстоносните походи, войните за наследство, Черната смърт и много други интересни факти могат да бъдат намерени в различни източници като книги, филми и статии. За съжаление, ние знаем много малко за хората, които са живели през това време. Чували ли сте някога нещо за законни двубои между съпрузи, които са били предназначени за разрешаване на спорове?

Ние ще се опитаме да запълним информационната празнина, за да разберем как е изглеждал животът на европейците през този период от човешката история.

За да се оженят, обикновените хора не се нуждаели от официални церемонии. За да станат съпрузи, мъж и жена просто давали словесно съгласие помежду си. В Средновековна Англия някои бъдещи съпруги и съпрузи се „венчаели" пред църква, за да направят процеса по-духовен и да получат Божието благословение. Дори след като Съветът на Трент (1545-1563) решава, че присъствието на свещеник е важно, това правило не се спазва от всички.

Преди 1215 г. съществува закон, според който всеки с общ пра-пра-пра-пра-прадядо е твърде тясно свързан, за да се ожени. Тъй като било наистина трудно да се проследи нечия родословие, Четвъртият Латерански съвет решава да опрости закона, който се свежда до обща прапрапрабаба и дядо. Това правило обаче не се прилага за династични бракове, които са определени от държавните интереси. Такъв е случаят с династията Хабсбург. Членовете на фамилията са имали различни физически и психически заболявания поради кръвосмесителни бракове.

Интересно е, че до края на XIV в. на английски или други езици не е имало дума за „вдовец", въпреки че думата „вдовица" се споменава в много различни документи. Това било свързано с факта, че мъж, загубил жена си, имал право да се ожени отново за разлика от жена, която е загубила съпруга си. Въпреки това в някои държави дамите са се омъжвали сред овдовяването си отново. Но те не са имали право да се омъжат отново в рамките на една година, тъй като според закона всички деца, родени в рамките на година след смъртта на мъжа, имат право на наследството му.

През Средновековието е имало традиция „да се консумира брак" и отсъствието на тази консумация е била причина да се развали той. Съществува известна история за Ингеборг, дъщерята на Валдемар I от Дания, която се жени за Филип II от Франция. С влизането в сила на всички брачни споразумения бракът станал безполезен за мъжа. На следващия ден след церемонията Филип решил да прогони новата си кралица без консумация, така че всъщност бракът не е потвърден. Тя отказала да напусне Франция и била затворена в кула, където била унижавана в продължение на 20 години.

В края на XIV век мъж написва книга, озаглавена „Добрият мъж от Париж" за наставлението на бъдещата си млада съпруга. Тя трябвало да се възхищава на благоверния си, да го обича, винаги да му дава чисти дрехи и да бъде добра готвачка и домакиня.

В поемата Piers Plowman, създаден от Уилям Лангланд през 14 век, има строфи, които казват, че има само 3 неща, които могат да отвърнат мъжа от дома на семейството или дори да го тласнат към друга жена: пропусклив покрив, пушещ огън и упорита жена, която не е наказана - езикът й щял да накара мъжа й да избяга.

В Германия имало обичай на така наречените брачни дуели, които били предназначени за решаване на всички спорове между съпрузите. Партньорите обличали стегнати костюми, но жената имала предимство: съпругът й бил поставен в дупка, с една ръка, вързана зад гърба му, а в другата държал 3 дървени пръчки. На съпругата било позволено да се движи необезпокоявана, освен това била снабдена с торба, пълна с камъни.

Съвременната дума „гардероб" буквално означава „да пазиш дреха" и етимологията може лесно да се обясни. В замъците килерите са били разположени близо до тоалетните, защото хората са смятали, че амонякът може да убие всякакви гадни буболечки.

В късното средновековие в Англия съществувал закон, според който всички хора (предимно жени), които нарушават обществения мир, ще бъдат наказани. Наказанието било доста необичайно: прегрешилият бил завързван за стол и потапян в река няколко пъти, за да се охлади.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X