Напишете дума/думи за търсене

Метродора - египтянката, изпреварила времето си

В залеза на Римската империя една египтянка се откроява сред своите съвременници с невероятните си нововъведения в гинекологията.

Метродора била изключителна фигура в областта на медицината. Работата й като изследовател и разпространител на теми, свързани с гинекологията, й спечели безпрецедентно признание от нейните съвременници.

Всички знаем, че домът на някои от големите мислители на историята е бил и дом на някои от най-блестящите лекари, с Хипократ и Гален начело. Но какво общо има Гърция с Египет и тази млада гинеколожка?
Според историческите данни Египет преживява елинистичен период между 323 г. пр. н. е. и 30 г. пр. н. е. През същия този период египетската култура процъфтява, като основният фокусен център е град Александрия.
Този анклав е основан от Александър Велики и се намира в западната част на делтата на Нил. Той дори има специален статут на гръцки град, с различна администрация от египетската. По-късно той е колонизиран от Римската империя.

Коя е Метродора?
Името й вероятно не е твърде познато за повечето хора. Мистерията около живота й, както и нейните изследвания, все още са източник на спекулации и слухове. Това, което е сигурно е, че тя се откроява като гинеколог, акушерка и изследователка на медицинските проблеми на жените.

Метродора е родена в Египет и е високо образована. Тя израства в общество, което макар и не толкова сексистко колкото гърците и римляните (които са смятали жените за вечни непълнолетни), е разглеждало жените като индивиди, допълващи мъжете.

Въпреки това в Древен Египет законите третирали мъжете и жените почти еднакво. Това е немислимо в Гърция или Рим.
Те можели да се разведат, имали право на наследство и на малтретирането на жени не се гледало с добро око (въпреки че това не пречи да се случва). Жените също могли да притежават собствен бизнес или да работят в определени професии, включително в областта на здравните грижи.

Значението на името на Метродора е доста любопитно. На гръцки метро означава „матка“, а дора - „подарък“. Тя със сигурност отговаря на името си, специализирайки се в болести и медицински състояния, засягащи жени.
По време на кариерата си тя пише многобройни трактати, свързани с гинекологията. Нейната медицинска творба „За болестите и излекуванията на жените“ се състои от 63 глави и все още се използва широко днес. В нея тя не само се занимава с медицински проблеми, но също така предоставя общи съвети относно общественото здраве и по-леките проблеми (като хемороиди).

Медицински иновации

Нейният принос в медицината включва използването на спекулум за медицински прегледи. В допълнение към това тя създава тампона като метод за контрацепция и за лечение на вагинални инфекции. Тя също така разработва медицински съединения, които не са открити в други проучвания, и установява насоки за определяне дали жената е била подложена на сексуално насилие или изнасилване.


Работила е и върху реконструкцията на лицето, гърдите и химена. В случая с последното целта й била да помогне на жени, които не са девици, да избегнат социалната стигма.

Тя е един от първите специалисти, които искат хирургически интервенции в случаи на рак, който по това време се наричал „злокачествена язва”.

Мистерии около Метродора
Историците не знаят дали Метродора е работила предимно в Гърция или Египет. Това се дължи на съществуващото объркване, произтичащо от многото териториални движения, преживени в страната на фараоните.

В продължение на много години има слухове, че истинската самоличност на Метродора е не на друг, а на прочутата Клеопатра. Следователно не е изненадващо, че в някои изследвания тя е посочена като „Клеопатра Метродора“, въпреки че няма индикации, че тази теория е вярна.

Която и да е била, само може да се възхищаваме на много важната й работа благодарение на отличните й писания. Някои от тях са запазени в Лаврентийската библиотека във Флоренция и ще зарадват всеки, който реши да изследва биографията на тази впечатляваща жена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X