Напишете дума/думи за търсене

13 признака, че сме заседнали в режим на оцеляване

Тревожността и стресът могат да се появят от време на време за всеки, но за някои хора това е постоянно явление. И това не е нормално.
Този непрекъснат цикъл на битка или бягство може да постави дадени индивиди в режим на оцеляване и това има последствия върху нашето психическо и физическо здраве.
Режимът на оцеляване е защитен механизъм, предназначен да ни защитава срещу непосредствени заплахи. Въпреки това съвременните стресови фактори като училище, работа и семейство приклещват много от нас в злобно постоянно състояние на режим на оцеляване.

Резултатът е влошаваща се криза на психичното здраве, което кара много хора да развият тревожност, депресия, хранителни разстройства и нарушения на съня, които в дългосрочен план също водят до проблеми с физическото здраве.
Разбирането на признаците, че може да сме блокирани в режим на оцеляване, е от решаващо значение.

1. Всичко се чувства спешно
Ако изпитвате чувство за неотложност да изпълните определени задачи, без значение колко малки или прости са те, може да работите в режим на оцеляване.
Неотложността често произтича от страх, безпокойство и гняв, които сигнализират на мозъка за незабавна нужда от действие. Това повишено състояние поставя огромно напрежение върху нашето психическо и емоционално благополучие. което може да ни накара да работим в режим на оцеляване.

2. Винаги сте уморени
Част от процеса на подготовка на телата за режим на оцеляване включва разпределяне на повече енергия от обикновено. Те правят това, като повишават нивата на кортизол.
Въпреки че това е полезно за кратък период от време, продължителната употреба изморява тялото, изчерпвайки енергийните ни източници почти до нула.

3. Лесно се ядосвате
Ако постоянно изпитвате пристъпи на ярост от нищото, това може да е знак, че живеете в режим на оцеляване.

4. Нищо не се чувства достатъчно добро
Да не можеш да се насладиш на дейностите, които някога си обичал, е изнервящо изживяване. Никога нищо не се чувства достатъчно добро.

5. Никой ден не се чувства като добър ден
Ако установите, че постоянно усещате, че нито един ден не е добър, това може да е знак за множество основни проблеми с психичното здраве.
Важно е да се подчертае, че това емоционално състояние е свързано с други проблеми с психичното здраве извън режима на оцеляване, което прави от съществено значение да се потърси професионална помощ за по-ефективно справяне с проблема.

6. Събуждате се стресирани
Режимът на оцеляване е друг термин за непрекъснат, неразрешен стрес, известен също като хроничен стрес.
Преживяването на хроничен стрес с течение на времето може да наруши както храносмилателната, така и репродуктивната система. Проблеми като тревожност, депресия и нарушения на съня могат да възникнат поради хроничен стрес.

7. Постоянно сте раздразнени
Без значение дали партньорът ви готви пиле с ориз или пържоли, вие сте раздразнени всеки ден.
Дори само една дума от децата ви, след като се приберете след дълъг работен ден, ви кара да се чувствате раздразнителни...
Зоната на оцеляване е, когато енергията ви е висока, но отрицателна... Хората в тази зона са тревожни, нетърпеливи, раздразнителни, страхливи и самокритични.

8. Чувствате много тревожност
Много ли сте тревожни напоследък? Например приятелите ви искат да се видите в хубав ресторант, а вие сте толкова разтревожени, защото какво ще облечете? Или може би готвите приготвяте изненада за любимия си, но сте толкова притеснени, защото какво ще се случи, ако той не я хареса.
Силната тревожност може да ви изпрати в режим на оцеляване, както почти нищо друго.

9. Трудно се концентрирате
Когнитивното притъпяване е форма на умствена умора, която води до затруднено концентриране, намалена производителност и влошаване на емоционалното и психическо здраве.
Това може да се случи поради това, че телата ни постоянно живеят в режим на оцеляване.

Когнитивното притъпяване може да причини проблеми с нашата производителност и влошаване на психическото и физическото ни здраве, което в дългосрочен план може да засегне както личния, така и професионалния ни живот.

10. Чувствате се претоварени
Може да е трудно да се съсредоточите върху важни задачи, когато сте постоянно в режим на оцеляване, и чувството ви за несигурност може бързо да ескалира в мощни, завладяващи емоции.
Това може да доведе до забравяне, объркване и оттегляне. С течение на времето те могат да прераснат в по-големи проблеми като депресия и тревожност.

Ако това не е достатъчно лошо, ежедневното претоварване може да бъде катализатор за злоупотреба с вещества и много други разстройства.

11. Вие имате разрушително поведение
Много от нас са имали разрушително поведение в даден момент от живота си, независимо дали е хвърляне на възглавница по човека срещу вас или прекъсване на иначе здравословна връзка.
Въпреки това, когато изпитваме постоянен стрес, нашите механизми за справяне са малко екстремни.

Преяждането и злоупотребата с вещества са само част от многото опасни разрушителни поведения, в които участваме, когато сме подложени на постоянен стрес.

12. Лесно се стряскате
Вие от хората ли сте, които лесно се стряскат, когато някой ги потупа по рамото, за да ги поздрави? Подскачате ли до тавана, когато чуете неочаквано силен шум?
Да се стряскаме лесно, е биологично програмирано в нас, когато сме в режим на оцеляване, за да ни предпази от опасност.

13. Имате панически атаки
Напоследък може да се чувствате на ръба. Събуждате се в паника, обличате се в паника и постоянно работите в паника. Без значение какво, сърцето ви се чувства така, сякаш ще излезе от гърдите ви всеки ден.
Това разбираемо може да накара хората да изпитат много стрес, което може неволно да ги постави в режим на оцеляване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X