Напишете дума/думи за търсене

15 шокиращи признака на злоупотребяващия приятел

Имате ли усещането, че най-добрият ви приятел ви ревнува? Постоянно ли ви критикува и винаги ли се опитва да повлияе на вашите решения? Винаги ли е наоколо, когато се нуждае от услуга от вас, но веднага изчезва, когато имате нужда от подкрепа? Тогава е вероятно да имате токсичен приятел.

Приятелството е една от най-автентичните и чисти форми на взаимоотношения, които можем да ни се случат, тъй като не е свързано с кръв или някаква принуда. Приятелствата се раждат от взаимно уважение, подкрепа, приятелство и щастие. Нашите приятели ни подкрепят и ни прибират, когато сме изпаднали, и ни насочват, когато се отклоним твърде далеч.

Въпреки това някои хора използват маската на приятелството просто за да ни експлоатират, доминират и злоупотребяват. Те се преструват на наши приятели, стига да сме им полезни и често проявяват обидно поведение, което може да остави дълбоки емоционални белези.

В тази статия ще изследваме скритите реалности на емоционално насилствените приятелства и ще идентифицираме предупредителните знаци за злоупотребяващ приятел.

Какво е злоупотребяващ приятел?
Това е някой, който ви манипулира, отнася се с вас неуважително и ви кара да страдате емоционално. Тези хора могат да бъдат вредни и да ви причинят дистрес - психически, емоционален или физически. Насилствените приятелства, за разлика от здравите, при които и двете страни се изграждат като личности и уважават взаимно, включват дисбаланс на властта, емоционална манипулация и токсичност.

Емоционално насилствените приятелства често включват емоционално насилие , контрол, манипулация, гаслайтинг и експлоатация.
Ето защо е от решаващо значение да идентифицираме признаците на насилствен приятел и да се научим как да се справяме с него.

1. Постоянна критика и омаловажаване
Токсичен, обиден приятел постоянно ще ви критикува, унижава и омаловажава, дори когато няма причина за това. Той прави това просто за да накара себе си да се почувства превъзходен и да ви накара да се почувствате по-низши. Те може да се присмиват на вашите постижения, външен вид или лични избори, което ви кара да се чувствате безполезни и ще разбият самочувствието ви с техните унизителни забележки.

2. Манипулативно поведение
Насилниците често манипулират ситуации, както и хора, за да обслужват собствените си интереси. Те могат да използват чувството за вина, за да ви накарат да правите неща, които не ви харесват, или да използват вашата доброта за лична изгода. Те използват емоционално изнудване, за да ви контролират и доминират, карайки ви да се чувствате в капан и задължени.

3. Липса на емпатия
Емпатията е фундаментална за здравите взаимоотношения между приятели, тъй като им позволява да разбират по-добре емоциите на другия, за да могат да предложат подкрепа. На емоционално насилствените приятелства обаче им липсва съпричастност, тъй като токсичните приятели не показват никаква истинска загриженост за вашето благополучие. Това може да означава да отхвърлите чувствата си, да обезсилите преживяванията си или дори да се възползвате от несигурността си в тяхна полза.

4. Ревност и завист
Насилниците могат да изпитват силна ревност и завист, когато става въпрос за вашите постижения, взаимоотношения или личностно израстване. Това може да включва подкопаване на вашите постижения или саботиране на успеха ви, само за да се почувствате превъзходни. Нездравословната ревност от тяхна страна може да бъде пречка за личностното израстване и щастие.

5. Изолация и контрол
Насилниците често търсят начини да ви държат далеч от други близки взаимоотношения и системи за подкрепа. Те ви обезкуражават да прекарвате време с други приятели или семейство, създавайки зависимост от тях. Като контролират с кого общувате социално, те получават власт над живота ви.

6. Гаслайтинг
Това е манипулационна тактика, използвана от злоупотребяващи приятели, която изкривява реалността, карайки ви да се съмнявате в собствените си възприятия. Те биха могли да отрекат или изопачат събития, да поставят под съмнение паметта ви или дори да ви обвинят за злоупотребата си. Това подкопава вашата увереност, карайки ви да се съмнявате в собствената си преценка и разум.

7. Постоянна драма и негативизъм
Те са кралици на драмата, които винаги причиняват хаос и конфликти в живота ви, винаги се оплакват от нещо, критикуват другите, ненужно участвайки в конфликти. Тяхната постоянна отрицателна енергия изсмуква енергията ви, което ви затруднява да запазите положително отношение.

8. Условна любов и подкрепа
За разлика от здравите и истински приятелства, които се основават на безусловна любов, уважение и подкрепа, насилственият приятел предлага любов и подкрепа само когато това е от полза за него или когато са изпълнени определени условия. Такъв човек ще откаже обич или подкрепа, освен ако очакванията му не бъдат изпълнени. Това е стратегия за емоционална манипулация, която има за цел да разбие самочувствието ви и да ви накара да се чувствате несигурни.

9. Емоционална манипулация
Манипулативните приятели имат талант да си играят с емоциите ви, за да ви контролират. За да ви направят по-отстъпчиви, те могат да използват тактики като препъване на вина, емоционално изнудване или умствени игри. Те може да искат да се смятате за отговорен за тяхното щастие или да използват гневни изблици, за да ви направят по-покорни. Това може да ви накара да се почувствате несигурни, тревожни, зависими, объркани и да се почувствате в капан.

10. Липса на граници
Истинските приятелства изискват човек да има здрави граници. Обиждащият приятел обаче обикновено пренебрегва тези граници и не зачита вашите ограничения. Те могат да нахлуят в личното ви пространство, да не зачитат поверителността ви или да ви притискат да споделяте лични факти, които не ви харесват. Това нарушаване на границите може да доведе до чувство на несигурност и загуба на автономност.

11. Прекалено контролиращо поведение
Насилниците са склонни да контролират. Те ще се опитват да управляват вашите действия, решения и избори по всяко време. Могат да бъдат много вокални и да имат силни предпочитания за това как трябва да се обличате, какво ядете или с кого прекарвате времето си. Тяхната интензивна нужда от доминиране и контрол над вас може да ви накара да се почувствате задушени и изцедени, карайки ви да се чувствате сякаш ходите по черупки от яйца през цялото време.

12. Вербална агресия и обиди
Приятелствата с емоционално насилие се характеризират с вербална агресия, при която токсичният човек може да ви нарече с имена, да ви обиди или да ви напада многократно, като използва думи, особено когато е ядосан или разочарован. Може да използват обиден език, за да ви унижи и да накърни самочувствието ви. Постоянното вербално насилие е емоционално опустошително и помага за насърчаване на токсични, нездравословни взаимоотношения.

13. Финансова експлоатация
Приятелствата с емоционално насилие могат също да включват финансово насилие и експлоатация. Токсичен приятел може постоянно да ви моли да му заемате пари без намерение някога да ви върне или може да ви промие мозъка, за да го подкрепяте постоянно финансово. Колкото повече решите да бъдете щедри и подкрепящи, толкова повече те ще се възползват от вас, използвайки го, за да получат по-добър контрол над вас и вашите финанси.

14. Изолация от поддържащи системи
Насилниците често ви изолират от вашето семейство, приятели и други здрави взаимоотношения. Те могат да ви разубедят да излизате с другите, да хвърлят съмнения в ума ви относно техните намерения и да създават конфликти, които могат да навредят на тези взаимоотношения. Те ще продължат да ви изолират, така че да продължат да контролират живота ви, затруднявайки достъпа до помощ или съвет от хора, които наистина ги е грижа за вас. Освен това ще ви направи по-зависими от токсичния приятел.

15. Физическо сплашване или насилие
Необходимо е да се спомене, че въпреки че емоционалното насилие е най-често срещаната форма на насилие в приятелствата, има нужда да се спомене физическото сплашване или насилие, тъй като това също е възможно. В екстремни случаи насилствен приятел може да прибегне до физическа агресия или насилие, когато се опитва да контролира и манипулира човек. Никога не трябва да се толерира физическо насилие или нараняване, независимо от обстоятелствата. Не забравяйте да потърсите незабавна помощ и подкрепа, ако някога претърпите физическо насилие или се почувствате физически застрашени. Най-важното е никое приятелство да не ви кара да се чувствате несигурни, манипулирани, контролирани или емоционално изтощени.

В случай че видите някой от тези признаци във вашето приятелство, може би е време да оцените здравословното състояние на връзката и да потърсите помощ. Не забравяйте, че вашата безопасност, сигурност и емоционално благополучие винаги трябва да са на първо място преди всичко друго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X