Напишете дума/думи за търсене

Съвети за бременната жена

Бременна сте. Предстои ви най-възвишения акт в човешкия живот - раждането на дете. Бременността е период на радост, но тя е и период на равносметка на досегашния живот и подготовка за ролята на родител в бъдещето.

Какво трябва да знае бъдещата майка за себе си и за плода, който носи? Началният период на бременността е особено важен за здравето както на майката, така и на детето.

Тя трябва да се откаже от цигарите и алкохола,да намали до минимум приема на всякакви лекарства, а когато се налага медикаментозно лечение, задължително да се съветва и с акушер-гинеколог.

През този период коремът трябва да се пази от травми и удари, защото тогава се оформят основните групи органи и системи на плода.

Бъдещата майка трябва да избягва стресовите състояния, негативните емоции и психическото напрежение.

Това са фактори, които влияят върху физическото и психическото състояние на бебето, още преди то да се роди.

Бременността е свързана и с неизбежни неудобства. Те са по-неприятни в последните месеци. Жената може да получи разширени вени или спукване на капиляри по краката. Това се дължи на уголемената матка, която притиска кръвоносните съдове и нарушава правилната циркулация на кръвта. По време на бременността обмяната на веществата се засилва, дишането се учестява. Работата на сърцето и на кръвоносните съдове се увеличава. Храносмилането е усилено, бъбреците отделят повече, тъй като изхвърлят крайните продукти от обмяната на веществата не само на бременната, но и на плода.

Храната на бъдещата майка трябва да бъде лесно смилаема и богата на витамин С, който се съдържа в портокалите, лимоните, мандарините, грейпфрутите и шипките. Препоръчват се и всички останали пресни плодове. Употребата на спанак, коприва и зеле трябва да бъде в умерени количества.

Бременната жена трябва да избягва фасула, лещата и граха, защото те са трудносмилаеми храни. Нека ограничи до минимум кафето, какаото, черния чай и шоколада, тъй като са възбуждащи. Да се храни по-често, но в определени часове и на малки порции. Препоръчва се интервалът между две хранения да е три часа.

За регулиране на стомаха може да се наблегне на млякото, черния хляб и пчелния мед.

Сексът на бременната жена е въпрос, на който лекарите не отговарят еднозначно. Някои от тях препоръчват да се намалят половите контакти в началото на бременността, защото има опасност при акта да се причини приток на кръв в матката, от което да последва спонтанен аборт. Други медици са категорични, че сексът в началото не е проблем, но трябва да се прекрати напълно от седмия месец до края на бременността. Така се избягва евентуалното инфектиране на половите органи преди раждането. Бъдещата майка не трябва да работи тежък физически труд. Всяко претоварване предразполага към помятане. Твърде активното спортуване също е опасно за плода. Леката гимнастика обаче тонизира бъдещата майка.

Противопоказни са продължителните слънчеви бани и планинския туризъм. Разходките и плуването не крият риск за здравето на жената и за развитието на плода. През време на бременността жената трябва да полага повече грижи за кожата и тялото си, отколкото преди това. Топлата баня трябва да бъде с вода 37-38 градуса. След всеки душ е нужна почивка. Зърната на гърдите леко се напукват, затова се препоръчва всяка сутрин да се измиват с мек глицеринов сапун и хладка вода и да се подсушават с мека кърпа. Не се препоръчват горещи вани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X