Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали косата ни се нуждае от третиране с протеини?

Фибрите на косата се състоят от вода, липиди, микроелементи, мъртви клетки и протеини. Сред последните най-важен е кератинът, който съставлява почти 95%.

Въпреки това има различни елементи, които могат да причинят увреждане на косата - от замърсяването и използването на бои до третирането й с козметични продукти и изсушаване със сешоар. Разбира се, начинът на живот и диетата също са свързани.
Така че, когато косата ви показва признаци на слабост, използването на протеиново лечение може да е уместно. Прилагането му ревитализира кичурите и спомага за постигане на по-здрав и силен вид.

Помислете за това при следните симптоми:
- Кичури, които се късат
- Липса на блясък
- Загуба на еластичност
- Прекомерна загуба на коса
- Косъмът не е паднал от корена (не се вижда луковицата), а се е отчупил
- Косата има жилава текстура
- Кичури, които са склонни да се заплитат
- Косата е много пореста

В някои от тези случаи е възможно да има дупки или накъсвания, които карат косата да абсорбира повече вода. Разбира се, това трябва да се определи от специалист, който ще препоръча дали наистина е необходимо протеиново лечение.

Въпреки това сухотата сама по себе си не означава, че трябва да използвате този тип продукт. Може би просто трябва да възстановите влагата, така че е най-добре първо да опитате балсами, съдържащи емолиенти.

Различни видове протеинови лечения
Протеиновите процедури за коса могат да се предлагат в различни форми и представяния. Обикновено продуктите, използвани от професионалисти, се предлагат в ампули. Повечето съдържат кератин и колаген; те обаче се допълват с други съставки за всяка нужда.

Някои от най-известните са следните:
- Натурални масла - арганово, рициново, жожоба или масло от ший
- Синтетични масла, включително силикон и глицерин
- Кератинови аминокиселини
- Копринени аминокиселини
- Колагенови керамиди
- Еластини
- Естествени протеини (грах или киноа)
- Екстракти от зелен чай, смокиня, манго, мед, ориз, алое или слънчоглед
- Семена от адансония, шорея, макадамия или арган

В допълнение към закупените от магазина козметични продукти е възможно да се правят и богати на протеини маски за коса с натурални продукти като:

- Кисело мляко
- Зехтин
- Яйца
- Кокосово мляко
- Майонеза
- Пчелен мед

Изборът на една или друга опция зависи от увреждането на косата, включително дължината и други фактори (например, ако е боядисана).


Как се прилагат протеинови процедури върху косата?
Има някои протеинови процедури, които трябва да се оставят да действат по-дълбоко за няколко минути, за да се концентрират по-добре върху кичурите. Това се прави с тези, които идват на ампули.

Те се препоръчват, когато увреждането е по-голямо – например, ако косата е изрусена или изглежда повехнала. Поради тези характеристики се препоръчва прилагането им на всеки 15 до 20 дни. Понякога това може да бъде допълнено с подстригване на върховете.
Други протеинови лечения се предлагат под формата на шампоан или балсам. Те могат да се прилагат по-често, макар и без злоупотреба. Ключът е да следвате указанията на опаковката.

Използват се по време на баня, а някои и след измиване с шампоан (без изплакване). Препоръчителната процедура е следната:

Измийте добре косата. След това нанесете продукта, докато покриете всички кичури. Може да се използва едър гребен, за да се разнесе козметиката. Ако е необходимо, оставете да действа няколко минути и покрийте с шапка за душ. С помощта на сешоар за ръце изсушете на слаба температура. Накрая изплакнете, ако е необходимо.

Ползите от протеиновите лечения
За щастие, влакната на косата имат пореста структура, което им позволява да абсорбират хранителни вещества. Следователно прилагането на протеинови лечения се счита за полезно.

Ефекти, които могат да се очакват след употребата на тези продукти
- Втвърдяване на кутикулния слой
- Укрепване на нишките
- Възстановяване на хидратацията
- Увеличен диаметър на косата
- Повишена механична устойчивост при изрусена или химически увредена коса
- Повишена мекота
- Възстановяване на блясъка
- Помага за изправяне на къдрава коса
- Защита на косъма
- Повишена еластичност
- Намаляване на цъфтящите краища
- Намаляване на косопада
- Предпазни мерки и противопоказания

Протеинови процедури трябва да се използват, когато косата е увредена. Въпреки че се твърди, че са безопасни за всеки тип коса, ползите не се оценяват, когато косата е силна и здрава.

От друга страна, прекомерната употреба – или по-често от препоръчаната – може да има нежелани последици, като промени в рН на скалпа, усещане за мазна и чуплива коса.

Допълнителна грижа за косата
Трябва също така да прегледате другите рутинни навици за коса и да ги адаптирате към нуждите й (дали е мазна или суха, боядисана или естествена, къса или дълга и т.н.). Също така избягвайте прекомерното излагане на топлинни елементи, агресивни химикали, UV лъчи и хлор от плувните басейни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X