Напишете дума/думи за търсене

Безсулфатният шампоан - за какви коси е и как подобрява вида им

През последните години в индустрията за грижа за косата се разрази война срещу сулфатите и пяната, която те предизвикват. Веднага на щандовете за продукти за коса се появиха огромни надписи „БЕЗ СУЛФАТИ“. Чисто маркетингов трик ли е това или наистина в някои случаи е по-добре да ползваме продукти без сулфати?

Какво представляват сулфатите и защо казват, че трябва да ги избягвате?

Казано по-просто, сулфатите са това, което прави шампоана пенлив. Казано технически, те са вид повърхностноактивно вещество (което е термин за различни детергенти, емулгатори и пенообразуващи агенти), което привлича както мазнина, така и вода. Сулфатите позволяват мръсните и мъртвите кожни клетки да бъдат премахнати от кожата и скалпа и измити с вода, казва д-р Ерик Швайгер, основател на дерматологична клиника в Манхатън.

Недостатъкът на сулфатите е, че те също могат да премахнат естествените масла от скалпа и косата. Това може да направи косата суха и чуплива. Ако скалпът ви е чувствителен, сулфатите могат да причинят дразнене като зачервяване, сухота и сърбеж. Оттук главно идва лошата репутация. Иначе страшните слухове, че сулфатите, особено натриевият лаурил сулфат, могат да причинят рак, са неверни; няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения, казва Джинджър Кинг, козметичен химик от Ню Джърси.

Трите най-често използвани сулфатни съединения в индустрията за красота са натриев лаурет сулфат, натриев лаурил сулфат и амониев лаурет сулфат. Ще ги намерите в почти всяка козметика, която се пени, от почистващ препарат за лице до паста за зъби. Всеки вид сулфат е различен по интензивност. „Версиите „-eth“ (лаурет сулфат) са по-меки за кожата и косата ви от версията „-yl“, казва Кинг. - А версията с амоний е по-мека от версията с натрий.“

За какви коси е най-добър безсулфатният шампоан?

Хората с боядисана или често третирана коса трябва да обмислят да се освободят от сулфатите в своята козметика, защото те са доста силни почистващи препарати. „Използването на сулфати върху боядисана коса може да бъде твърде агресивен подход и вероятно ще промени цвета“, казва Кинг. Ако се откажете от сулфатните шампоани и балсами, е много вероятно цветът на косата ви да се запази за по-дълго.

Хората със суха или къдрава коса също трябва да помислят за шампоан без сулфат. Безсулфатните почистващи препарати поддържат естествените масла върху скалпа и косата, което в крайна сметка оставя косата ви по-хидратирана. Ако имате чувствителна кожа или екзема, безсулфатните продукти ще намалят раздразнението на скалпа. Кинг предупреждава, че сулфатите могат да бъдат „твърде силни“ и не са подходящи също така за фина, деликатна коса.

„Възможно е косата да се почисти без сулфати - казва Швайгер, - въпреки че те наистина почистват с минимални усилия. С тях може да измиете косата си по-бързо и без да масажирате твърде дълго под душа. С продукт, който не съдържа сулфати, ще трябва да направите по-продължителен масаж на скалпа, за да го почистите."

Използването на продукти с кокобетаини (повърхностноактивно вещество, получено от кокосово масло) е безсулфатна опция и е малко по-меко от сулфатите. Не се пени толкова много, което може да бъде чудесно, ако имате по-суха, къдрава коса.

Швайгер казва, че все пак за някои хора сулфатният шампоан е най-ефективният начин за почистване на косата и скалпа. Например, ако косата ви е по-мазна или ако имате пърхот, сулфатния шампоан ще ви помогне да абсорбирате излишната мазнина и да се отървете от омазняването в корените. Защото мазнината може да влоши пърхота, както е вярно и обратното.

Така че ако вашият обикновен сулфатен шампоан ви дава добри резултати и не забелязвате сухота или дразнене на скалпа, продължете с него.

Лесни трикове, с които тънката коса ще блесне

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X