Напишете дума/думи за търсене

Лесни трикове, с които тънката коса ще блесне

Тънката коса е проблем на много жени, при това е проблем, който трудно се фиксира с козметика и други помощни средства. И все пак какви са съветите на специалистите за него.

1. Измивайте и поддържайте редовно, но не твърде често

Вероятно няма нужда да миете косата си всеки ден. Саманта ДелаФуенте, известен стилист в Ню Йорк и Маями, препоръчва косата да се мие само два или три пъти седмично. „Не се страхувайте от мръсна коса“, съветва тя.
И дерматолозите се съгласяват. Те напомнят, че честото миене на косата й отнема от естественото омазняване и я прави още по-суха и вяла. Особено не бива да прекалявате със сухия шампоан, който предизвиква накъсване на косъма.
Овлажняващите шампоани, формулирани без сулфати, химикали в шампоаните, които помагат за почистването, но могат също да изсушат допълнително косата, са препоръчителни за ползване и от дамите с тънка коса, и от всички, които биха искали косата им да изглежда жива и хидратирана.

2. Винаги слагайте след шампоана балсам

Балсамът придава на косата ви блясък и намалява статичното електричество, поради което подобрява вида и усещането за скучна или увредена коса. Нанесете балсама първо върху краищата и продължете нагоре, като минете по цялата дължина на косъма.
Отстранете заплитанията с гребен с широки зъбци и изплакнете с хладка вода, която затваря кутикулата и прави косата блестяща.

3. Завършете с балсам без отмиване

След като приключите с шампоана и балсама, опитайте да използвате продукт, който не се измива. Той ще повиши нивото на влага в косата ви и ще осигури топлинна защита преди стилизиране.

Добре е да внимаване и за неговия състав. Избягвайте продукти с алкохол/спирт, както и със сулфати.

4. Използвайте маска, за да подобрите блясъка на косата си

Веднъж седмично прилагайте дълбока маска за коса с цел да дадете допълнителна хидратация и подхранване. Може да си направите и домашна маска. Неведнъж сме писали рецепти на такива. Оставете маската да действа поне 15–20 минути и я изплакнете с хладка вода.

5. Оставяйте косата да съхне на въздух

Втривайте по малко количество серум върху мократа си коса и по възможност я оставяйте да изсъхне на въздух. Когато оформяте косата си със сешоар или четка, тя ще изглежда добре, но само за няколко часа. На следващия ден ще е слегнала и много слаба.
Ако не разполагате със серум, може да опитате с чист арган, с кокосово масло или жожоба. Но нека е много малко количеството, защото при по-голямо количество ще смачкате и омазните веднага косата си.
Ако оформяте с горещ инструмент, направете всичко възможно да ограничите топлината и да действате на най-ниска степен.
За да получите поне малко повдигане, опитайте да приложите обемен спрей за корени, след което добавете лек мус към средните дължини и краища.
Ако решите да ползвате горещ уред, пробвайте с ролките с нагряване. Те са сравнително щадящи и ще създадат обем на косата ви.

6. Избирайте прически, които не предизвикват напрежение

Един конкретен вид косопад - тракционна алопеция - се причинява от хроничен стрес върху космения фоликул, най-вече поради прекалено стегнати прически, и е особено често срещан сред чернокожите жени. Вместо да лекувате косопад, можете да коригирате навиците си и да предпазите косата си от влошаване, като спрете да я стягате силно. Всъщност по този начин можете да предотвратите трайната загуба на коса.

Домашни маски за коса

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X