Напишете дума/думи за търсене

5 овлажняващи маски за изгоряла коса

Изгорялата коса може да бъде причинена от прекомерна употреба на преси и сешоари. Причини могат да бъдат и твърде много излагане на слънце, солена морска вода, хлор от плувния басейн, багрила, прекомерно гореща вода и някои химически обработки. Всички тези фактори могат да накарат косата ни да изглежда „изгоряла“ и дори буквално да бъде изгорена.

Много жени смятат, че единственото възможно решение на този проблем е да отрежат косата си. Има обаче някои домашни и естествени лечения, с които може да опитате бавно да я възстановите.
Ако можехте да погледнете под микроскоп здрав кичур коса, ще видите, че има нещо като „бронежилетка“. Обратното се случва с увредената коса, сякаш е наелектризирана.

Ако искате да насърчите растежа на здрава коса, стимулирайте кръвообращението на скалпа. Освен това дебелината на косата може да се увеличи с масаж на скалпа. Всеки ден отделете 5 минути, за да масажирате главата си.

Домашни средства за изгоряла коса

1. Зехтин и розмарин
Ако добавим овлажняващите свойства на зехтина и антиоксидантните свойства на розмарина, може да получим комбинация, която ще помогне на увредената или изгоряла коса да се възстанови. Ще я предпази и от нови агресии.

Просто загрейте 50 мл зехтин, без да кипи. Изсипете в стъклена бутилка и добавете 5 капки етерично масло от розмарин. Разбъркайте добре и масажирайте няколко капки в изгорялата коса. Сложете найлонова шапка и оставете да подейства за около 20 минути. След това измийте с шампоан и балсам. Правете веднъж седмично.

Препоръчително е да държите маската най-много месец (на място далеч от слънце) и да я загрявате малко всеки път, когато ще я използвате.


2. Яйце и мед
Медът овлажнява и предпазва косата от топлинно увреждане. И медът, и яйцата могат да помогнат за възстановяването на изгорялата коса. Идеални са за много суха и къдрава коса, за изтощена коса поради химични агресии.

Към 1 или 2 яйца добавете три супени лъжици мед. Разбъркайте добре и нанесете върху косата. След това сложете найлонова шапка и оставете да действа половин час. Измийте с шампоан и балсам. Ако искате малко повече влага, добавете супена лъжица кокосово масло и една супена лъжица бадемово масло.

3. Плодове и кисело мляко
Плодовете са овлажняващи и антиоксидантни съставки, така че могат да помогнат за подобряване на външния вид на косата. По-специално може да използваме банани, пъпеш и авокадо.

Смесете в блендер половин банан, няколко парчета пъпеш, половин авокадо и три супени лъжици натурално кисело мляко. Ако косата ви е много увредена, добавете капсула с витамин Е. Разбъркайте добре, докато всичко се смеси добре. Нанесете върху цялата коса и покрийте с найлонова шапка. Оставете за половин час и след това измийте както обикновено.

4. Майонеза, зехтин и яйце
Комбинацията от зехтин и яйце може да бъде чудесна помощ за изгоряла коса. Възвръща мекотата и блясъка.
Поставете едно яйце в купа и разбийте добре. След това добавете една супена лъжица зехтин и две супени лъжици майонеза. Разбъркайте, докато получите гладка смес. Нанесете върху косата, поставете найлонова шапка и оставете за 20 минути. След това изплакнете обилно с вода и измийте с шампоан и балсам за увредена коса.

5. Алое вера, авокадо и глицерин
Тази комбинация може да бъде полезна за вашата изгоряла или увредена коса. Следващите три съставки помагат за хидратацията на косата и я предпазват от външни агресии.
Глицеринът може също да подобри състоянието на пърхота.

Съставки
• 3 супени лъжици гел от алое вера (36 мл)
• 3 супени лъжици растителен глицерин (45 мл)
• 2 супени лъжици масло от авокадо (30 мл) или 1 супена лъжица пулп от авокадо (20 г)

Поставете всичко в чиста, суха бутилка и разклатете, докато се смеси добре. Изсипете малко върху дланта си и прокарайте внимателно през косата си, особено по краищата. Покрийте с кърпа или шапка за душ и оставете за половин час. След това измийте и изплакнете с обичайните си продукти. Повтаряйте на всеки три дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X