Напишете дума/думи за търсене

Защо има хора, които не обичат да пътуват?

Само преди няколко десетилетия пътуването беше лукс за голяма част от населението. Днес тази дейност е любимото хоби на милиони хора и истински начин на живот за много други. За някои обаче тази възможност не е привлекателна, дори и да имат време и пари да го направят.

Ако сте запален пътешественик, може да не разберете как някой би отхвърлил възможността да излезе от рутината си, да открие нови култури и да изживее безброй приключения.

Хората, които не обичат да пътуват, имат определени черти, приоритети и нужди.

Нативистки тенденции
В човешкото същество съжителстват две тенденции: една, която предпочита известното, редовността и стандартизираното (нативистка), и друга, която търси приключение, новост и откъсване от рутината (туризъм). И двете съществуват във всички нас и се редуват, но истината е, че във всеки човек има преобладаваща тенденция.

За хората, които не обичат да пътуват, нативистката тенденция се проявява най-силно.

Традиция, рутина и сигурност
Тези, които отхвърлят пътуването, са склонни да бъдат по-традиционни, ценят рутината и се стремят да имат известен контрол върху средата си, тъй като това им осигурява сигурност. Но откъде идва тази нужда?
Тя може дори да дойде от първите години на детството.

Следвайки известната теория за привързаността на Ейнсуърт и Боулби, детето в отношенията с родителите си развива специфична визия за себе си и света около него. И по-конкретно, то култивира по-голямо или по-малко чувство за сигурност.

Следователно малките деца, които установяват несигурна привързаност, са склонни да се чувстват по-уплашени, по-некомфортно и измъчени, когато са далеч от дома, отколкото тези, които се радват на сигурна привързаност.

Пренасяйки го в живота на възрастните, това обяснява защо има хора, които обичат да пътуват, и такива, които не обичат да го правят. Усещането за риск при хората, които не обичат да пътуват, е много по-високо.

Нетърпимост към несигурността
Освен споменатото, не бива да забравяме, че едно пътуване винаги предполага откъсване от познатото и сигурното. Това зависи от много променливи: езика, който се говори на територията на предпочитаната дестинация, неговата съвместимост с пътника, предишната информация, която притежава, и т.н.. Но във всеки случай винаги осигурява повече или по-малко висока степен на несигурност.

За някои хора това не е проблем, а вместо това е освежаващо и стимулиращо. За други индивиди обаче малки непредвидени събития, промени, неизвестни области и елементи извън техния контрол са мъчение.

За тези, които имат ниска толерантност към несигурността, да не са наясно с толкова много аспекти на това какво ще бъде тяхното ежедневно пътуване или как ще бъде решено е повече от достатъчна причина да не се чувстват призвани да пътуват.

Отвореност към преживяванията
Има аспект на личността, който е ключов, когато става въпрос за определяне защо някои хора не обичат да пътуват: това е отвореността към преживяване. Това е една от личностните черти на Голямата петорка, описани в модела на Коста и Маккрей, която се отнася до склонността към въображение, отворено съзнание, любопитство и привличане към новости и разнообразие от преживявания.

Когато някой има нисък резултат в този аспект, той е по-конвенционален и консервативен, чувства се по-комфортно в позната среда и с познати хора. Следователно тяхното любопитство и интерес към пътуване са намалени.

Хората, които не обичат да пътуват, просто правят избор
Решението им не се дължи непременно на факта, че са уплашени личности, а по-скоро на факта, че дават приоритет и ценят стабилността, познатото и собствената си територия.

Ако се осмелят да се възползват от предимствата на пътуването, за тях е добре да знаят полезна информация за дестинацията си предварително, да планират в детайли или да се върнат на места, които вече познават.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X