Напишете дума/думи за търсене

Хидравличните плочки - на гости на миналото

Точно както в света на модата,  тенденциите в декора също са циклични. Те идват и си отиват. Трендовете използват модерни елементи, които са вдъхновени от миналото. Такива са хидравличните плочки.

Това са цветни циментови керемиди, които се изработват с хидравлична преса; оттам идва и името "хидравлична" плочка.

Тези плочки се появяват за първи път във Франция в края на XIX век и стават доста популярни в цяла Европа. Те са вдъхновени от движенията деко и модерното изкуство. Радват се на особена популярност в Барселона, където са използвани от световно известния архитект Гауди.

Хидравличните плочки правят огромно завръщане. То идва с много възможности за декорация, които варират от по-традиционни до такива, които се отличават с по-голяма изтънченост.

Защо хидравличните плочки отново са на мода?

Е, напоследък винтидж и ретро стиловете, които търсят елементи от миналото,  са на мода. И точно такъв е случаят с тези плочки.
Те носят известен чар, който ги отличава от другите. Освен че са оригинален декоративен елемент,  те са здрави и еластични.

Хидравлична плочка за всеки стил

Какъвто и да е вашият интериорен стил, винаги ще има място за хидравлични плочки. Освен че служат като декорация за вашия дом, тези плочки могат напълно да променят усещането за всяка стая.

В момента има безброй начини да ги използвате в декора на дома си, независимо дали е минималистичен, индустриален или класически.
Може да опитате да декорирате стълби или повърхност на маса с тях или дори да ги подредите така, че да изглеждат като килим.

На всяка стая й отиват хидравличните плочки благодарение на изобилието от налични дизайни и цветове. Освен това грижите за тези плочки са толкова лесни, че с времето ще извлечете много полза от тях.

Мароканско вдъхновение
Вдъхновените от Мароко хидравлични плочки привличат вниманието с изключителната си красота. Те използват много златисти тонове, съчетани с живи цветове, придавайки на стаята екзотично усещане.

Друг популярен цвят е синьото, което е цвят с очевидно влияние от Средиземноморието. Създава бохемска и спокойна атмосфера.

А комбинирането на кафяви тонове със зелено, виненочервено или оранжево може да създаде уютни зони или пространства, които ни напомнят за арабски пространства.

Геометрични мотиви
Хидравличните плочки с геометрични шарки са много търсени благодарение на красивите резултати, които предлагат.
Те кореспондират чудесно със скандинавски или нуво стилове, тъй като добавят нотка на оригиналност, без да нарушават основната тема.

Хидравличните плочки върнаха традиционните форми
като шестоъгълника. Тези геометрични шарки могат да превърнат всяко от пространствата, които украсяват, в централен декор.
Тези плочки ви канят да развихрите въображението си за уникален и много съвременен дизайн.

Класика/ретро
Хидравличните плочки с класически дизайн напомнят повече за епохата, в която популярността им е достигнала своя връх - между 60-те и 70-те години.
Хидравличната мозайка е един от най-красивите дизайни, които може да създадете.

Нови тенденции при хидравличните плочки
Нова тенденция за хидравлични плочки ги разглежда като пачуърк юрган. Идеята използва плочки с различен дизайн и цвят, независимо дали съвпадат или не.
Друга тенденция е покриването само на част от пода с хидравлични плочки. Това създава специален дизайн на повърхността, върху която са разположени.

Може да опитате да ги подредите в квадрат или правоъгълник, имитиращи килим. Или дори може да ги използвате с дърво, за да създадете контраст между двата материала и техните цветове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X