Напишете дума/думи за търсене

Ефектите от тютюнопушенето върху психичното здраве

Употребата на тютюн не само има отрицателно въздействие върху физическото здраве, а често води до поява и влошаване на някои психични разстройства. Поради високата концентрация на токсични съединения в цигарите пушачите са изложени на много заболявания. Въпреки че мнозина вярват, че това е ефективен метод за облекчаване на стреса и безпокойството, той далеч не е полезен.

Първоначално тютюнът има релаксиращ ефект, който в крайна сметка води до нервност.

Едно от основните вярвания на пушачите е, че пушенето може да помогне за облекчаване на техните симптоми на стрес и тревожност. Поради възприемания релаксиращ ефект от пушенето, някои хора са убедени в този факт. Този лош навик обаче всъщност води до обратния ефект в дългосрочен план.

Токсичните компоненти на цигарите причиняват промени в мозъчната химия. Никотинът създава незабавно усещане за релаксация, поради което пушачите вярват, че той може да облекчи безпокойството им. Това състояние обаче е временно и скоро след това се задействат симптомите на отнемане и желанието.

Въпреки че пушенето може да изглежда най-ефективният начин за контролиране на тези реакции, то не е начинът за лечение на безпокойството и основните му причини. Всъщност безпокойството вероятно е възникнало на първо място поради употребата на тютюн.

Тютюнопушене и депресия
Депресията също е тясно свързана с тютюнопушенето. За хората с това разстройство е по-трудно да се откажат поради чувството на удоволствие, което причинява никотинът. Въпреки това не е ясно дали пушенето причинява депресия или може би депресията насърчава хората да пушат.

Във всеки случай компонентите на тютюна влошават мозъчните механизми, които помагат за производството на допамин, който е ключов хормон за здравето. Въпреки че първоначално изглежда, че го стимулира, в дългосрочен план възпрепятства неговото отделяне.

Съвети за отказване от пушенето
Физическото и психическо здраве се подобрява значително, когато решите да откажете пушенето. В тази връзка много от ползите му се усещат още през първите седмици.

Отказването обаче невинаги е лесно, но може да ви помогнат някои съвети.

Направете план за отказване

- Създайте план, който се състои от няколко стратегии с професионална помощ.
Изборът на подходящо време за вземане на това решение може да е ключът към успеха. По този начин ще бъде по-малко вероятно да се откажете в моменти на притеснение, криза или големи промени.
- Променяйте навиците си постепенно, като същевременно подобрявате диетата си и приемате рутинни упражнения.
- Стойте далеч от среди, които насърчават пушенето (партита, барове и други подобни).
- Практикувайте здравословни навици като медитация, ароматерапия и терапевтични масажи.
- Започнете да правите дейности, които изискват концентрация.
- Пишете напомняния.
- Започнете да спестявате парите, които сте похарчили за цигари.

Подобрете хранителния си режим
Здравословната диета ще ви накара да забележите по-бързо ползите от отказването от цигарите.
Пълноценната и балансирана диета може да бъде много полезна, ако искате да откажете пушенето. Въпреки че не е единственото решение срещу синдрома на отнемане, то може да има положително въздействие.

Храни с високо хранително качество помагат за смекчаване на ефектите от токсините върху физическото и психическото благосъстояние.

Затова е добра идея да се храните пет или шест пъти на ден, като комбинирате храни като:
- Постни меса и риба
- Пресни плодове и зеленчуци
- Пълнозърнести храни
- Ядки и семена
- Зехтин
- Увеличете консумацията на вода

Някои напитки повишават удоволствието от пушенето. Безалкохолните напитки, алкохолът, чаят и кафето привидно засилват вкуса на пушенето. Затова е препоръчително да ограничите приема на тези напитки и да увеличите консумацията на вода през деня.
Идеалният навик е да пиете поне два литра вода на ден.

Потърсете професионална и семейна подкрепа
В най-трудните случаи терапията може да помогне за справяне с тютюнопушенето.
Индивидуалното или груповото консултиране също може да помогне на пушачите да се откажат от навика си. Терапиите с говорене са полезни за промяна на поведението, което води до този навик. Психолозите могат да предложат техники като когнитивно-поведенческа терапия. Тази техника е доста ефективна, когато пушачите също имат симптоми на психичен проблем. Освен това е важно да имате подкрепа от семейството, особено ако други членове на семейството също пушат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X