Напишете дума/думи за търсене

Какво може да научим от 5-минутния период, след като детето изключи видеоиграта

Едно от най-големите притеснения за родителите в наши дни са видеоигрите и изобщо повечето време пред екраните, което прекарват децата им. Независимо дали са залепени за своите таблети или затворени в стаите си часове наред, играещи видеоигри с приятелите си.

Ако и вашето дете от тази клика, в даден момент вероятно сте се чудили дали видеоигрите, които то играе, са добри за него.
Наистина ли влияят негативно на наследниците ви толкова, колкото си мислите?

Как да разберете дали видеоигрите са проблем за вашето дете
„Видеоигрите са културна норма в този момент", споделя терапевтът Логан Коен в най-новия епизод на „Отворени взаимоотношения: Преобразяваме се заедно". Важно е обаче да разберете, че всяко дете е различно, така че видеоигрите ще повлияят на всяко дете по уникален начин. Някои хлапета могат да играят няколко часа и след това да напишат домашните си без проблеми. За тях игрите са просто облекчаване на стреса и начин да се отпуснат след дълъг ден.

От друга страна, на някои деца може да им е по-трудно да контролират импулсите си. Те могат да имат трудности да се отделят и да реагират с изключителен гняв или дори плач, ако трябва да излязат от видеоиграта, преди да се почувстват готови.

Ако искате да разберете дали детето ви е пристрастено към видеоигрите, наблюдавайте настроението му скоро след като е свършило да играе.
Коен обяснява: „Ако то е ядосано и се опитва да бъде по-борбено с вас, тогава започва да се фокусира натрапчиво върху видеоигрите." Това е опасно, тъй като те могат бързо да се превърнат в неадаптивен модел, който е трудно да се контролира.
„Но ако могат да се справят и да останат достатъчно регулирани, вероятно е добре", споделя Коен.

Ако не са постоянно залепени за видеоигрите, вероятно са добре. И ако не оставят игрите да завладеят целия им ден, вероятно имат здравословна връзка с тях.
Вашето дете трябва да бъде добре социализирано в своята среда. То трябва да знае как да взаимодейства с мъже, жени и деца на неговата възраст. Докато постига социалните си цели, неговите навици във видеоигрите не са толкова голяма работа.

Но на първо място се уверете, че не играе видеоигри с насилие, преди да е подготвено като развитие да се справи с тях. Излагането на видеоигри с насилие може да допринесе за агресивно поведение при децата.

Има и друга гледна точка, която е категорична, че има предимства от игрите за деца, включително по-насилствените игри със стрелба от първо лице, които по-големите тийнейджъри обичат. Те включват повишена креативност, по-добро пространствено мислене, стратегическо мислене. Това твърди педиатърът д-р Кара Натерсън в книгата си Decoding Boys.

Ето защо е важно да се намери баланс в тези ситуации. Ограничете видеоигрите на вашето дете до един час на ден през делничните дни и два часа на ден през уикендите. И винаги помнете, че ако има баланс, игрите на вашето дете не са голям проблем.

Балансирането между хобитата на вашето дете, особено видеоигрите, не е лесно. Тревожим се, че ще пропусне да развие социалните си умения или че ще стане емоционално нестабилно.
Но ако е емоционално балансирано и не показва признаци на компулсивно поведение, тогава продължете и го оставете да се наслаждава на своите видеоигри за час или два на ден. Това леко глезене може да е това, от което се нуждае, за да се отпусне след дълъг ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X