Напишете дума/думи за търсене

8 съвета как да спрем да говорим насън

След като проучихме какво ни кара да говорим в съня си и идентифицирахме признаците на сънно говорене, нека разберем как да го спрем.

1. Поддържайте последователен график за сън
Установяването на редовна рутина на съня е от решаващо значение за регулиране на моделите на съня и намаляване на вероятността от говорене насън. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през почивните дни.

2. Управлявайте стреса и безпокойството
Стресът и безпокойството могат да нарушат съня и да допринесат за говоренето насън. Включете техники за намаляване на стреса в ежедневието си, като медитация, упражнения за дълбоко дишане или участие в релаксиращи дейности преди лягане.
Създаването на спокоен начин на мислене преди сън може да помогне за намаляване на случаите на говорене насън.

3. Създайте благоприятна за сън среда
Направете спалнята си убежище за сън. Уверете се, че стаята е тиха, тъмна и с комфортна температура. Обмислете използването на тапи за уши, машини за бял шум или затъмняващи завеси, за да сведете до минимум външните смущения, които биха могли да предизвикат говорене насън.

4. Ограничете стимулантите
Избягвайте консумацията на кофеин, никотин и алкохол преди лягане, тъй като тези вещества могат да повлияят на качеството на съня ви и да допринесат за говоренето насън. Вместо това изберете успокояващ билков чай ​​или топло мляко.

5. Обърнете внимание на скритите нарушения на съня
Ако подозирате основно нарушение на съня, като сънна апнея или разстройство на поведението на REM съня, важно е да се консултирате със здравен специалист за диагностика и подходящо лечение.

Лечението на основната причина за разстройството на съня може да помогне за намаляване на епизодите на говорене насън. Това е един от най-добрите съвети как да спрете да говорите насън.

6. Добра хигиена на съня
Създайте рутина преди сън, която насърчава релаксацията и сигнализира на тялото ви, че е време да се отпуснете. Участвайте в успокояващи дейности като четене на книга, вземане на топла вана или практикуване на леки упражнения за разтягане.

7. Записвайте и анализирайте епизодите на говорене на сън
Воденето на дневник на съня или използването на приложения за смартфони, специално предназначени за наблюдение на съня, може да помогне за идентифициране на модели и потенциални задействания за говорене насън. Като проследявате навиците си за сън и отбелязвате всички свързани фактори, може да сте в състояние да идентифицирате конкретни задействания и да предприемете стъпки за смекчаването им.

8. Медикаменти
При тежки случаи на говорене насън, които значително нарушават съня или причиняват дистрес, медицински специалист може да предпише лекарства, които да помогнат за справяне със състоянието. Това трябва да се проучи като последна мярка и да се използва под лекарско наблюдение.

Ако говоренето насън продължава въпреки прилагането на тези стратегии, обмислете консултация със здравен специалист или специалист по съня за допълнителна оценка и насоки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X