Напишете дума/думи за търсене

Психолозите обясняват защо майчинството е много по-трудно днес

Майчинството винаги е имало своите върхове и изтощителни падения. Но в съвременната култура да си майка, изглежда става все по-трудно. За майките, които се чувстват претоварени, това предизвикателство се чувства изолиращо. Те не могат да не се чудят какво не правят като хората. „Жените правят това от векове, така че защо ми е трудно?", е въпросът, който често се върти в главите им.

Без почивки и почти никакво време за себе си? Налице. Високи очаквания и малко място за провал? Налице. Изолация? Самота? Налице.

И докато можем да седим тук и да обсъждаме защо майчинството е такова, каквото е, всички ние просто искаме да знаем истинската причина защо майчинството е по-трудно сега, отколкото беше навремето.
На всички ни е продадена лъжа: че ако не се възпроизвеждаме в рамките на едно „нормално" семейство, децата ни са обречени да се провалят в живота. Ако няма баща, децата имат нулеви шансове да се превърнат в здрави или щастливи личности .
Разбира се, не може да се отрече, че бащите влияят върху развитието на детето.

Според Института за изследване на бедността към Уисконсинския университет „положителното участие на бащата е свързано с по-високи академични постижения на децата; по-голяма готовност за училище; по-силни математически и вербални умения; по-голяма емоционална сигурност; по-високо самочувствие; по-малко поведенчески проблеми и по-голяма социална компетентност от установената сред деца, които нямат грижовни и ангажирани бащи."

Тази основна семейна динамика обаче невинаги е възможна в ерата на по-високи нива на разводи и разнообразни семейни структури. И разбираемо, това може да накара много самотни майки да се почувстват притеснени и некомпетентни като родители.

Но разберете следното: няма нищо лошо в това да бъдеш отгледан в домакинство с един родител. Според Националната медицинска библиотека на Щатите много деца от домакинства с един родител стават добре функциониращи възрастни индивиди.

„Разбираемо е обаче, че изискванията и стресът на самотното родителство могат да окажат отрицателно влияние върху родителството и последващото психосоциално благополучие на младите хора в някои семейства на самотни майки."
И все пак какво може да направим по въпроса, след като не може просто с магическа пръчка да премахнем стреса, който идва с майчинството, нали?

Проблемът не е в самотните майки, а в това какво правим с майките, независимо дали са в партньорство или не

Отглеждането на деца в общност може да има огромно въздействие.
Някои от по-големите предимства са помощ при грижите за децата, наличието на безопасно и неосъждащо пространство, за да може единственият родител да сподели борбите си, а на децата да се предостави богата и разнообразна социална мрежа.

Но това не е всичко. Общностите могат също така да предоставят на родителите ресурси и стратегии, за да помогнат в отглеждането на децата си. Така че фразата „Трябва село, за да отгледаш дете" е точно на мястото си.

Това обаче не е единствената причина майчинството да е толкова трудно. Друга причина е свързана с това как сме усложнили всичко.
Не е чудно защо сме толкова стресирани, когато са ни дадени твърде много възможности.
От марка адаптирано мляко и стилове на родителство чак до най-добрите учебни програми - родителството стана твърде сложно.

Затова трябва да направим това - да изберем две опции и да оставим всичко останало. Кажете си: "Или правим това, или онова."

Предполага се, че отглеждаме деца в по-прост свят
Ние направихме родителството - и оттам майчинството - твърде сложно. Така че, ако искаме да направим майчинството по-лесно, трябва да започнем с премахването на нещата, които го усложняват на първо място.
Край на стреса и разглеждането и сравняването на десетки различни адаптирани млека или памперси.
Опростете нещата и се спрете само на два избора. Две адаптирани млека, два избора на пелени и продължавайте нататък.

От нас се очаква да отглеждаме деца в общност
След това майките трябва да започнат да търсят общност, която да помогне в отглеждането на децата им.
Не забравяйте, че не сме предназначени да отглеждаме деца сами. И реалността е, че отглеждането на щастливи и здрави деца не принадлежи само на основното семейство.

Да, това, което прави детето щастливо или му пречи да бъде такова, започва с любовта, подкрепата и общността, които му предоставяте у дома. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X