Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, за да отгледаме добре възпитано, но и емоционално здраво дете

Да си родител, далеч не е лесно. Реалността е, че всички рано или късно грешим в действията си.

Но въпреки това най-важното задължение на родителя остава да отгледа емоционално здрави, добре възпитани деца, без напълно да загубим разсъдъка си.
Терапевтът на привързаността Ели Харууд има един съвет, който наистина може да промени завинаги начина, по който сте родител на детето си.

Какво трябва да знаем, ако искаме да отгледаме добре възпитано, но и емоционално здраво дете?
„Обратното на неподчинението не е съобразяване", започва Харууд. Подчинението и неподчинението са двете страни на една и съща монета.
И двете се свеждат до пълен контрол над децата.

Тогава какво е истинската противоположност на неподчинението?
„Истинската противоположност на неподчинението е връзката.
Ако установите, че детето ви отказва да сътрудничи, вие ще се включите в борбата за власт само ако изберете съгласието.
И ако това е начинът, по който се отнасяте към детето, това, което ще се случи, е едно от две неща. Вашето дете ще усвои черти, които използвате, за да го контролирате. След това ще се опита да използва същите трикове срещу вас. Или чувството му за дух и сила ще се компрометира и то ще се научи да не отстоява себе си", обяснява Харууд.

Но какво могат да направят родителите, за да накарат децата си да им сътрудничат?
Е, вместо това опитайте да го срещнете с любопитството.
Хипотетично, да приемем, че детето ви отказва да облече якето си – дори ако навън е адски студено. Вместо да се карате, слезте до нивото на очите му и го попитайте защо.

„Има ли причина, поради която не искаш да носиш тази дреха? Много ти е горещо или кара кожата ти да сърби, когато го носиш? Чувстваш ли се претоварен и имаш ли нужда от прегръдка? Как мога да ти помогна? Защото ти ще трябва да носиш якето си навън."

За някои от вас може да изглежда като загуба на време. Реалността е, че предпочитате да му облечете насилствено якето, защото просто нямате време да спорите с петгодишно дете.

Въпреки това да говорите с детето си, е много по-лесно, отколкото да му се карате. В края на краищата, ако може бързо да разберете защо то отказва да направи дадено нещо, тогава може да излезете с по-добро решение, което работи и за двама ви.

Но в никакъв случай не бъдете разрешителни, ако детето ви не иска да се облича. Харууд казва: „Това не означава, че казваме: „О, не искаш да направиш това, за което те моля, тогава предполагам, че ще останем вкъщи".

Комуникацията помежду ви означава да срещнете детето си по средата и да намерите заедно справедливо решение. Всъщност става въпрос за намиране на начини да се свържете с детето си.
Става дума за това да отделите малко време, за да се регистрирате и да уведомите детето си, че искате да го разберете.
И точно това е нещото, което с времето ще направи детето добре възпитано, но и емоционално здраво.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X