Напишете дума/думи за търсене

Транзитният стил - прави линии, личен почерк... и щипка сантимент

Хармония в помещението, неограничена от хода на времето, и топлината на винтидж мебели, запазили спомени, или ултрамодерни декорации.

Това е тайната на транзитния стил. Създаден е за всички, които не искат да се чувстват ограничени от рамките и формите, а желаят да обитават пространство, което отговаря единствено на техния вкус, без да робува на модни течения. За разлика от другите интериорни течения, които отразяват различни етапи от развитието на обществото или исторически събития, този преходен тренд си поставя за цел да дефинира пространството и формата, а не да отразява начин на мислене.

Транзитният стил съчетава старото и новото по специфичен начин – пространството е оформено по правилата на класическия дизайн, докато акцентите в интериора са със сантиментална стойност, последен писък на модата, с експериментален дизайн или дори сезонни декорации. Те могат лесно да се подменят, което е и основната характеристика на този интериорен тренд –

той не остарява, не излиза

от мода и не омръзва

Чрез леки промени или дори разместване помещението е обновено и различно.
Възникнал през 50-те години на миналия век, транзитният стил е отговор на настъпилите промени в обществото. Това е периодът, през който се формира градският живот, модните тенденции и работният ритъм,

измествайки познатите

дотогава порядки

Коко Шанел е преобразила вече света на модата, съчетавайки в дамските тоалети мъжки и женски дрехи и е наложила емблематичния си ансамбъл от букле. Време е да се трансформира и жилището. Лудвиг Мис ван дер Рое и съмишлениците му от училището Баухаус са положили основите на модернизма, а промишленият дизайн е формирал обществения вкус. През този период в дома съжителстват функционалните мебели масово производство и старите унаследени и занаятчийски предмети. Именно този преходен период е причината за формирането на транзитния стил.

Той има корени в класическата естетика, базирана на естествените материали, ненатрапчиви натурални цветове и палитри и солидните форми, но това правило важи единствено и само за по-едрите елементи на интериора. Преобладават цветовете като бежово, бяло и сиво, но ако интериорът е строго мъжки – може да се използват тъмните въгленовосиво, черно и шоколадовокафяво.


Семплата и леко ретро визия се проявява при оформлението на стените, настилките, меката мебел, по-големите шкафове за съхранение и библиотеки.

В транзитния

интериор присъстват
правите линии

Те дават усещането за ред и изтънченост, балансират, без да се натрапват. Масите в трапезарията са правоъгълни с прави и тънки крака, канапетата и меката мебел са с прави облегалки и подлакътници, които привличат вниманието с елегантността си. Тапицериите за тези по-едри елементи на обзавеждането трябва да са скъпи, традиционни и неутрални като цвят. Най-често се използват естествена кожа, шенил или кадифе.
Библиотеките, секциите и гардеробите отново са с изчистени правоъгълни силуети, помощните масички са правоъгълни или квадратни, с олекотени рамки. Цялата тази семпла атмосфера засилва усещането за простор в помещението и предлага функционална и елегантна „канава", на фона на която подбраните за акценти елементи на обзавеждането могат да изпъкнат и засияят.

Характерно за транзитния стил са мебелите с крака. Повдигнати от пода, те изглеждат много по-елегантни, не тежат визуално. По този начин дори помещението да е преобзаведено, те няма да задушават и да създават усещане за претрупаност.
На фона на тази естетична, елегантна и опростена като визия рамка в интериора идва индивидуалният вкус. Най-често

акцентът пада върху

малка скъпа мебел на известен дизайнер

или такава със сантиментална стойност – стар скрин или ракла, предавани през поколенията.
Почти винаги се търси осветителното тяло с модерна фрапираща визия. Задължителни са едрите пропорции, блясъкът и екстравагантността. Освен да осигурява добра осветеност, то буквално трябва да доминира в помещението. Предпочитанията са да присъства метал, множество крушки и стъкло или кристали. Ако изборът е за полилей, той трябва да е със силует, различен от класическата представа за осветително тяло във викторианска бална зала. Търсят се асиметрични форми, криви и плавни линии, и флуидност. Природните аморфни форми, вдъхновени от движението на водата или движението на облаците, са особено популярни.
Хубаво е поддържащата конструкция да е максимално незабележима, за да може да се създаде усещането, че осветителното тяло се „рее" в пространството под тавана. Настолните и помощните лампи в стаята също трябва да са с интересен и нестандартен дизайн, те са основен проводник на транзитния стил, съчетавайки в себе си функцията с иновативност.

Столовете са друг елемент на обзавеждането, привнасящи модата при транзитния стил. Като контрапункт на правоъгълника на масата те имат меки, извити форми. Материалите могат да варират от класическото дърво до прозрачен плексиглас или метал. Тук може да се позволи и наситен цвят или тапицерия с ярък десен.

Нека не забравяме,

че столовете се подменят
много по-лесно, отколкото масата или трапезарния шкаф.

Смесителите също са на особена почит при транзитния стил. Прозрачните дръжки и аксесоари са задължителни в банята, като вариантите са фасетирани кристали или стъкло с мехурчета въздух, които пречупват светлината. В кухнята доминираща е чешмата, като освен с едрите си габарити тя може да бъде в нетрадиционен метален цвят, съчетан с обкова на шкафовете.

Друг основен играч, носител на модерното при транзитния стил, е интериорният текстил. В случая не става дума за дамаските на меката мебел и завесите, а за килимите и декоративните възглавнички. Килимът е контрапунктът на осветителното тяло в помещенеито – докато то доминира под тавана, той оформя пода. Стилистичният акцент върви по ветикала, на фона на меката рамка на класическите елементи по хоризонтала – стени, мебели и т.н. Освен скъпа постелката трябва да хармонизира с интериора и да е в цветове, които макар и да живеят свой собствен живот, се вписват в общата цветова гама. Асиметричните или геометрични шарки са препоръчителни за контраст на изчистените прави линии на мебелировката. По подобен начин се оформя и диванът – на фона на опростената му стилистика се разполагат леките по форма и материал, но ярки и привличащи окото възглавници. Освен да оживяват помещението те имат и чисто практичната функция да осигурят допълнителен комфорт и уют. Отново, следвайки основните принципи на транзитния стил – те са лесно заменяеми и непретенциозна, но важна част от оформлението на помещението.

Ако сте почитател на изкуството и транзитният стил е вашият отговор за естетиката в дома,

артистичните творби

играят основна чоля
в интериора

Картините и пластиките са носители на модерното и актуалното. Абстракциите са най-предпочитани с техните директни внушения, разчитащи на форма и цвят, а не на изображения. Популярни са и манипулирани фотографии, картини, рисувани със смесени техники и нестандартни текстури и финиши. Двуизмерното изкуство може да бъде допълнено хармонично с триизмерни творби от естествени материали и с плавни и природни форми. Пластики от дърво, глина или метал, разположени на ниски масички или дори на пода, биха „приземили" експресивните произведения, окачени по стените.


Как да постигнем еклектиката на транзитния стил в дома си?

Добавете към сдържан изискан и ненатрапчив интериор малки мебели, текстил, смесители и най-вече осветителни тела от най-новите дизайнерски колекции. Тяхната функция е да служат като фокусна точка или акцент в помещението, да бъдат лесно заменими според променящите се предпочитания на обитателите и... да придават индивидуална визия на жилището.

снимки: Renato Navarro, Tecnografica, Lui Jo Living, Maxalto

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X