Напишете дума/думи за търсене

Уроци по декор - комбиниране на цветове

Правилното комбиниране на цветовете във вашия декор означава, че може да създадете по-плътен и интересен дом, без страх от грешки. Открийте нашия интензивен курс по цветове за това как да използвате цвета във ваша полза.

За да знаете кои са най-добрите нюанси, които да използвате във вашия дом, трябва да разберете някои основни принципи на теорията на цветовете.

Цифрите не лъжат
Повечето дизайнери използват правилото 60-30-10, когато става въпрос за декориране. Те избират доминиращ или основен цвят, който да покрива 60 процента от пространството, второстепенен, който да заема 30 процента, и трети цвят, който да се грижи за останалите десет процента. Благодарение на играта само с три цвята може да създадете зашеметяваща стая. Разбира се, трябва да знаете кои цветове се допълват взаимно.

Потърсете Цветното колело на Йоханес Итен в интернет и го имайте предвид, когато декорирате дома си. Това ще ви даде много предимство и вариации, когато става въпрос за комбиниране на цветове. Единственото друго нещо, което трябва да знаете, са тези три трика:

• Допълнителни цветове: те стоят срещу друг в цветното колело. Използвайки ги, ще създадете контраст, но без да бъдете прекалено резки.
• Последователни цветове: хармонична комбинация, състояща се от комбиниране на цветове, които следват един след друг в цветното колело.
• Едноцветна комбинация: Ако харесвате класически стил, тази опция е за вас. Става дума за избор на цвят и игра с интензивността. Това е най-малко рисковият вариант.

Цветовете, които най-много си пасват, са противоположни
Противоположностите се привличат! Сетихте се за черно-бяло, нали? Това се случва и със светли и тъмни нюанси от един и същи цвят или с тези, които са един срещу друг в цветното колело. Това означава, че ако зеленото е от едната страна на цветното колело, а розовото е от другата, имате печеливша комбинация.

Спокойствието на неутралните цветове
Вече обяснихме колко популярни са неутралните цветове в декора. Те пасват чудесно един на друг и създават релаксираща атмосфера. Освен това са идеална основа за добавяне на аксесоари, текстури и различни материали.

Може също да ги комбинирате един с друг и тонове като бяло и бежово работят много добре. Опитайте да използвате различни нюанси на един и същи цвят и играйте с интензивността чрез вашите аксесоари.


Най-добре комбинираните цветове според вашето пространство
Преди да изберете цветове, разгледайте пространството, което искате да декорирате. Важно е да вземете предвид количеството естествена светлина, която има в стаята. Преценете дали е топло или студено пространство и помислете за предназначението на помещението.

Ако стаята е тъмна, може да придадете тежест на по-светлите тонове. Преценете дали цветът е студен или топъл и преценете дали трябва просто да освежите пространството или да го направите по-приветливо.

Създавайте визуални пространства
Използването на цвят ще ви помогне при създаването на определени визуални ефекти. Може да очертаете зона, като я боядисате в контрастен цвят. Това също ви позволява да замаскирате колона или тръба например, като я боядисате в същия цвят като стената.

Винаги може да промените възприемането на една стая и да я направите да изглежда по-тясна, по-широка или по-висока. Например, ако боядисате стената в края на дълъг коридор в по-интензивен цвят, може визуално да я скъсите.

Сега, когато имате представа кои цветове се съчетават най-добре и как може да създадете интересни комбинации, ще видите как домът ви може да стане по-елегантен и уютен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X