Напишете дума/думи за търсене

Ползата да си женен

По данни на сухата статистика семейството постепенно отива в миналото. Според повечето учени преходът на човечеството от живот по двойки към самота е не само неизбежен, но и прогресивен – тъй като днес човек може да се реализира като личност и без брак.

В някои държави дори се провеждат специални курсове, в които срещу малка такса човек усвоява умението да живее сам. Явно дори и на най-модерните хора не са им чужди стадните инстинкти и понякога изпитват носталгия към доброто старо семейно огнище.

В традиционните представи самотата означава страдание, а уединението – блаженство. Тук е нюансът – за все повече млади хора като че ли уединението е предпочитан житейски избор. Едно изследване показва, че в западната цивилизация несемеен живот избират хора с доход над средния. Обяснението е просто: преди да сключат брак, хората предпочитат да получат добро образование, на направят кариера, да си купят дом. И когато постигнат всичко това, откриват, че им е късно да променят ергенските си навици. В тази ситуация може и да се появи желание за раждане на дете, но то не е обвързано с брак.

На кантар

Множество изследвания показват как бракът влияе на здравето. Ако сте краен индивиуалист, може все пак да помислите за собственото си здравословно състояние.

За нея: ползи

По-малко болка. Необичаен експеримент на сътрудници на Университета във Вирджиния, САЩ, показвал, че омъжените дами са по-малко възприемчиви към болка. Самата идея за присъствието на любимия повишава доста прага на болката.

По-малко стрес. Наличието на съпруг помага да се забравят проблемите след прекрачването на прага на семейното огнище.

По-малко болести. Тази привилегия получават само жените, които се радват на семейно щастие. Споделената любов подсилва имунната система.

За нея: негативи

По-пищна талия. Това важи за дамите, които не са щастливи в брака – те по правило имат повече нездравословни хранителни навици и са предразположени към напълняване.

Безсъние. Мъжете хъркат два пъти по-често от жените. Според британски специалисти, ако съпругът ви хърка, това съкращава вашия сън с до три часа на нощ. Което води до преумора, наднормено тегло, проблеми със сърцето и концентрацията и дори психични нарушения.

За него: ползи

По-дълъг живот. Ергените живеят със седем години по-малко от женените си връстници. Освен това под влиянието на съпругата си мъжете се отказват от вредните навици и по-често ходят на профилактични прегледи.

По-нисък риск от инсулт и рак. Но това се отнася само за щастливите бракове. Недоразуменията в семейството влияят точно по обратния начин.

Повече приятели. Женените получават всички преимущества на семейната социализация, освен това съпругите по-рядко ревнуват мъжете си от приятелите им.

За него: негативи

Проблеми с теглото. Съжителството с любимата повишава риска от затлъстяване с три пъти при мъжете (при жените опасността е два пъти). При това 25% от мъжете започват да пълнеят, след като жена им забременее.

Така че – преценете сами: ако семейният живот и сватбите се водят за излизащи от мода, то комфортът и споделената любов едва ли някога ще станат ретро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X