Напишете дума/думи за търсене

С какво да преборим световъртежа

Вертигото е състояние, при което на човек му се вие свят и без да си е пийнал. Как да се отървем от чувството за стъпване в паници обяснява д-р Боримир Фурнаджиев, специалист УНГ.

В понеделник има най-много пациенти с виене на свят

Както и да го наречем – вертиго, вертижен синдром, вестибуларна дисфункция, то е все заболяване на вестибуларния апарат, който се намира във вътрешното ухо на човек. Д-р Фурнаджиев обяснява, че всеки има по един център на равновесието в лявото и в дясното ухо. Тези центрове ни информират за нашето положение в пространството и ако са в чудесно състояние ни дават възможност да ходим в права линия. Но има хора, с проблем в левия или в десния център на равновесие, което ги кара да залитат наляво или надясно, напред или назад или да усещат, че потъват. Все неприятни неща, които най-често се проявяват в понеделник.

Д-р Фурнаджиев забелязва, че точно в първия ден от седмицата кабинетът му е пълен с хора, на които им се вие свят и дори им е толкова трудно да ходят сами, че някой ги придружава. След разговор с редица пациенти става ясно, че през зимата повечето си стоят вкъщи, обездвижват се и предимно гледат телевизор или стоят пред компютъра. Като се добави авитаминозата през зимата, драстичните диетите, които някои пазят, влиянието на джиесемите и шумовете от градското ежедневие, вертигото е факт. Вестибуларните кризи може да се получат още от рязко падане на кръвната захар, при работа прав дълго време, или при пристъп на страх.

Телевизорът и компютърът провокират виенето на свят

По всяка вероятност тези оптикокинетични излъчвания от екрана минават през очите и атакуват продълговатия мозък, където се намират ядрата на центъра на равновесие. И затова не е добре да се гледа дълго телевизия, особено 3D, защото разконцентрира и уморява мозъка. А тъй като по време на работа няма как да изключим компютъра, то на всеки 35 мин. е добре да правим 15-минутна почивка, съветва отоневрологът. В почивката може да затворим очи и с пръсти да правим въртеливи масажни движения по клепачите обратно на часовниковата стрелка. Упражнението е против замайване. Или да вземем зелена топка, да я мачкаме за кратко, за да изразходим натрупаното напрежение, след това да се втренчим в нея за няколко секунди и после да погледнем за същото време зелено дърво в далечината. И така няколко пъти.

Може ли вертигото да мине от само себе си

При всички случаи трябва почивка. Ако сме на вила, хижа, там няма телевизори и уличен шум и се приема качествена храна, може да се преодолее за 7-10 дни. Успеваемостта е около 30%. Но е добре след третия ден да се потърси специалист за консултация.

При вертиго е важно да се приемат витамини, особено В комплекс – B1, B2, B6. Витамин С е важен за укрепване на кръвоносните съдове. Витамините А, Е и D също са полезни. И да не забравяме минерали – калий, калций, манган. Продуктите с гинкобилоба оказват добро въздействие. Добре е да се яде месо или риба 1-2 пъти в седмицата, заради незаменимите аминокиселини, които са важни за мозъка.

д-р Боримир Фурнаджиев
д-р Боримир Фурнаджиев
Важно е да се разхождаме и то на слънце, за да образуваме в кожата си витамин D. „Имам пациенти, на които съм забранил да ползват асансьор, и съм казал да качват стълбите пеша, за да се раздвижват. Така кръвоснабдяването се подобрява”, казва д-р Фурнаджиев. Така че спортът също бори вертигото. Но ако ви се завива свят след пътеката във фитнес залата, която ползвате за разгрявка, първо се раздвижете малко и след това се качете на нея. Ще ви е по-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X