Напишете дума/думи за търсене

д-р Атанас Михайлов: Клеевата тинктура и чаят от комбуча пазят от вируси

Някои предпочитат да приемат ехинацея, други бирена мая. Какъв е правилният прием?

Ехинацеята идва от индианските традиции и има способността да „анестезира” лигавиците. Тя се пие на капки при простуда и има добър лечебен ефект. Приема се 3 пъти по 15 капки за поддържане на имунната система за 6 седмици. След това се прави пауза от 3 седмици. За деца дозата е на половина 2-3 х 5-8 капки. Нека бирената мая се приема 3 пъти на ден по 5 таблетки.

Защо много хора боледуват често в наши дни?

Причина при някои е гладуването за хубост, защото много момичета искат да приличат на манекенки и фотомодели, а това е пагубно за организма. Глупавите диети лишават тялото от важни биологично активни вещества. Такива са например на Дюкан и белтъчна диета. Тези, които искат да слабеят не приемат мазнини чрез храната, а това е вредно за имунитета и хормоните. Важно е да се взема дневно по лъжичка полезни мазнини във вид на ленено масло, смляно ленено семе или масло от гроздови семки, а Омега-3 може да се набавя от храни от морето и реките.

В другата крайност са хората, които се хранят предимно със сандвичи от заведенията за бързо хранене. Правени са експерименти в Русия и в САЩ, че такива хора имат тотален имунен срив.

Какво да правим след прием на антибиотик, за да се възстанови чревната флора?

Могат да се приемат пробиотици и пребиотици. Перфектен пребиотик, който се продава на пазара е гулията (земна ябълка). Тя може да се яде като ябълка, в салата с моркови и зеле, да се поставя в туршия. Съдържа полизахариди, както ориза, картофите, тестените храни, но се усвоява благодарение на чревните бактерии, а не на ензимите в панкреаса. Земната ябълка дава „храна” за развитие на нашите собствени чревни бактерии, а това подобрява имунния статус.

Перфектен естествен пробиотик е съставката лактобактериум булгарикум в киселото мляко. Ако се яде вариант на киселото мляко получено само с тази съставка на обикновената закваска то се превръща в лекарство срещу редица болести на кръвта и стомашночревния тракт, и в профилактично средство против тежки инфекции в устната кухина, ангина, дори левкемия.

За още интервюта със специалисти по здравословно хранене, срещи с любими кулинарни брогъри, вкусни предложения, практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X