Напишете дума/думи за търсене

Не подценявайте сухия скалп

Сухата кожа на главата е типичен проблем за края на зимата и пролетта. Признаците са чувство на стегнатост след измиване и лющене. В резултат на това косата страда - става тънка, чуплива, с „цъфнали” краища. Причините най-често са сухият въздух, промените в температурата и неправилните грижи за косата.

Защо се случва

Обикновено тези промени са свързани с нарушения в работата на мастните жлези. Както е известно, себумът защитава кожата на главата, прави косата мека, блестяща и копринена. Под въздействието на неблагоприятни фактори, понякога не се произвежда достатъчно количество себум, естествената защитна бариера се разрушава, а кожата на скалпа става суха и стегната.

Причините може да са както външни, така и вътрешни – нарушения в дейността на организма, хормонални колебания, стрес, неблагоприятна екологична среда, температурни колебания, неправилно хранене или грижи за косата: прекалено често миене, боядисване, редовно ползване на преса и сешоар. Сухата кожа на главата често се лющи, лесно се раздразва, може да се появи сърбеж.

Как да реагирате

Преди всичко, използвайте меки шампоани, предназначени за сух скалп – те съдържат минимални количества сулфати, изкуствени ароматизатори, силикон, агресивни съставки. Тези шампоани се пенят по-слабо от останалите, но почистват също толкова добре. Най-добре се откажете от сешоара.

Подобрете кръвоснабдяването на скалпа

Колкото по-добре кръвоснабдена е кожата на главата, толкова повече полезни вещества се попаднат в клетките на кожата и корените на косата. Ще подобрите кръвообръщението, като редовно правите масаж на главата и използвате скраб. Още един метод е курсът по мезотерапия в салоните за красота. Процедурата представлява въвеждане на полезни вещества или лекарства чрез инжекции в скалпа. Така препаратите възстановяват защитните функции на кожата.

Усилено подхранване

Сухият скалп обича етеричните масла – от арган, репей, зехтин, жожоба, ланолин. Лекият масаж ще достави на кожата необходимите подхранващи вещества.

Балансираното хранене също е много важно за възстановяването на оптималното ниво на мазнините в кожата на главата. Менюто ви трябва да съдържа достатъчно количество мастни киселини. Ще ги откриете в морската риба (скумрия, сардина, сьомга), ядките, нерафинираните растителни масла, авокадото. Приемайте също рибено масло и витамини А и Е.

Погрижете се въздухът в помещението, в което седите, да е достатъчно овлажнен. Ако не успеете самостоятелно да се справите със сухата кожа на главата в кратък срок, се обърнете към специалист – опасно е да пренебрегвате здравето на скалпа си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X