Напишете дума/думи за търсене

Живот като в сапунка

Имам достатъчно доза патриотизъм в кръвоносната си система, но ако ме питате за детайлите в конкретна сцена от „Капитан Петко войвода”, може и да се запъна. Не така стоят нещата обаче с „Дързост и красота”. Не защото американската сапунка се пени по-западно, а защото и до ден днешен от всеки прозорец в махалата се носи мъжественият глас на дубльора на Ридж. Още от малка ежедневно невръстният ми разум се промиваше от любовните въжделения на фамилията Форестър.

Благодарение на наркотичния свят на сапунерките научих, че няма скрито-покрито. Колкото и да ти се иска да опазиш най-страшната тайна от детството си, няма да успееш. Все ще се намери някой да те подслуша от близкия храсталак, докато си спомняш екзистенциални преживявания на глас. Усмихнатата лелка с буен мустак на сергията с кайсии, на която разказваш за бунака, в който си влюбена, винаги ще се окаже майка му. Разбира се, и най-омразният чичко в града ще се окаже ако не баща ти, то поне голямата любов на баба ти.

Вярно е, че в сапунките актьорско майсторство не съществува. Истина е, че сценариите бъкат от такива небивалици, че на моменти дори обратите в „Изгубени” ни се струват логични. Но въпреки това тези телевизионни индига, копиращи понякога дословно битието ни, има на какво да ни научат.

Урок номер 1 - най-добре проблемите е да се изговарят очи в очи. Зарежете мобилните телефони, зад които страхливо се криете. Извадете прашасалия си кураж от скрина и се изправете срещу препъникамъните, изричайки собствената си истина в лицето им. Използвайте рекламните паузи на живота, за да се втурнете смело към щастието си.

Урок номер 2 – емоционалната инфантилност води до драматични усложнения. Няма нужда от игрички, за да стане на вашето. Параноята и безподобният нарцисизъм няма какво да правят при любовта. Те са другарчета на серийните разводи. Не дръжте отговорен партньора си, че не сте щастливи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Тая работа е със споделени родителски права.

Урок номер 3 – не лъжете хората, които обичате. Никога не е добра идея да лъжем някого, дори да го правим от „добро сърце”. Благородното изопачаване на истината не винаги е печеливша карта. И най-чистите намерения може да експлоадират в лицата ни. Ако искате да изолирате любимите си хора и да прецакате отношенията си, тайните са най-бързата пътека за това. Не е ли по-уважително да оставите близките си човеци сами да решат какво да правят с фактите, отколкото да им дърпате от ръцете този прерогатив.

Урок номер 4 – рискувайте любовно. Героите в сапунките са достойни за възхищение. Не стига, че са в състояние да изпаднат в безкрайно влюбване, ами правят и невъобразимото, за да запазят любовта си. Може да изглежда глупаво и безразсъдно, но най-печелившото качество на такъв тип поведение е, че чувстваш през целия си живот, а не вегетираш емоционално. В крайна сметка любовта е най-великата цел на съществуването ни. Така де, защо да не живеем със страст, след като толкова много любови стоят на повикване в емоционалната чакалня.

Урок номер 5 – не правете една и съща грешка 10 пъти. Нали сте забелязали как персонажите в сапунките нонстоп тъпчат на едно и също място. Толкова е досадно повтарянето на грешките им, че понякога ни идва да изкрещим в ухото на Брук: „Не помниш ли последния път, когато се омъжи за този тъпак?” Слава Богу, в истинския живот не разчитаме на хрумките на други, а сами съчиняваме собствения си сценарий.

Но все пак внимавайте следващия път, когато преразказвате живота си на някой довереник. Бъдете сигурни, че сте изключили звука на бейбифона. Да не вземе да разбере съпругът ви, че в деня на сватбата сте преспали с брат му и че бебето в кошарата всъщност му е племенник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X