Напишете дума/думи за търсене

Дайте едно здраво рамо на брака си

Който е казал, че любовта е работа, е бил страшно прав. Хората, които са (или са били) женени, още по-добре ще разберат тази мъдра мисъл. Ако не се полагат ежесекундни усилия да подхранваш любовта, тя рано или късно си отива. Добрата новина е, че няма нищо по-приятно от тези усилия.

Както бракът, така и дългата връзка понякога са съпроводени с безкраен списък от претенции, плюс размяна на остри реплики, след което поне единият стаява дълбоко в себе си обида. Ако нещата се задълбочат, се стига да пълно взаимно игнориране, а от там до мисълта „не е ли по-добре да съм сам/а?” има само една крачка. Зарежете мрачните мисли и приемете свежа порция здравословни брачни съвети.

Вземете първото важно решение

За добро или за лошо, не можете да промените нито света, нито партньора си. Да го накарате да се държи както вие искате, ако той няма желание за това, е просто невъзможно. Първото решение, което трябва да вземете, е дали имате намерение да останете във връзка именно с този човек, с всичките му плюсове и недостатъци. Ако отговорът е положителен, всеки ден си напомняйте, че го приемате такъв, какъвто е. Ще ви е много по-лесно, ако се съсредоточавате върху хубавите страни от характера му, тези, които са ви накарали да се влюбите и да заживеете с него.

Искам внимание, скъпа
За много хора брачната рутина е нещо подразбиращо се. Уж знаят, че не бива да я допускат, но когато се появи, примирено вдигат рамене и нагазват дълбоко в калните й води. Помислете колко често обръщате на почти непознати хора повече внимание, отколкото на половинката си. Върнете си сладостта от дребните прояви на обич. Пийте заедно сутрешното си кафе, купете изненадващо шоколад или друга любима храна на партньора си, седнете вечер заедно и поговорете, дори и да имате още куп неща за вършене. Не си позволявайте да мине ден, без да сте си засвидетелствали любов и грижа по един или друг начин. Дръжте се като екип, не като врагове – звучи логично, но малцина го прилагат постоянно.

И за спора се искат умения
Дори и най-благополучните и любящи двойки понякога се нуждаят от порция скандал. Обаче всеки семеен спор трябва да бъде доведен до край. Какво означава това? Че проблемът трябва да бъде решен, не с разправии, продължаващи часове, припомняне на грешки от миналото и лични нападки. Опитайте не да се упреквате един друг, а да обсъдите само предмета на спора. Ако успеете да приемете позицията на партньора си, да погледнете ситуацията през неговите очи, без да се обиждате, много бързо необходимостта от крясъци и заяждане ще отпадне. Изяснете ситуацията, преди да си легнете сърдити – така е най-здравословно и за двама ви.

По-често казвайте "благодаря"

Удивително е колко съпрузи престават да си казват благодаря с течение на годините. След известно количество съвместен живот се създава илюзията, че другият е длъжен да прави рани неща. Разбира се, бракът поставя някои задължения, но това не означава, че изчезва нуждата от признателност. Нищо не ви струва да кажете „благодаря” (но искрено, а не формално), а ефектът от тази вълшебна дума е поразителен и по нищо не отстъпва на „обичам те”.

Общи интереси. Но не прекалено много

Ако ги няма, ги създайте умишлено. Според някои противоположностите се привличат, но законът на живота неумолимо уточнява, че това притегляне не е за дълго. Филми, музика, любимци, пътешествия, палатки, хобита, готвене – все ще намерите пресечна точка, дори и да трябва да положите малко усилия. Обаче търсете златната среда и не прекалявайте – няма нужда да се учите на всички хобита на любимия, оставете си лично пространство, в което да бъдете себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X