Напишете дума/думи за търсене

Мария Петрова: Романтична съм до екстремност

Снимка: Момчил Христов
Снимка: Момчил Христов

Кое ти е любимото място на света?

Бразилия. Бразилците са моите хора. Те не бързат за нищо, толкова са щастливи, толкова са позитивни. Толкова са толерантни един към друг. Там чувстваш някаква свобода и същевременно природата е толкова красива. Хем са безгрижни и широкоскроени, хем имат достатъчно проблеми. Но наистина са много щастливи. Аз бях за една седмица, но останах още 5 дни. Работих със 70 деца. 10 от тях бяха от комуна, но бяха най-прекрасните деца, най-възпитаните. Като си тръгвах, ме изпратиха с подаръци. Майките на тези дечица бяха извезали върху хавлии "Мария Петрова" заедно с две гимнастички - едната черна, държаща бразилското знаме, а другата бяла, развяла българския флаг. Бяха организирали децата да дойдат, за да се научат на гимнастика. Имаше едно момиченце на 5 години, което казваше : "Аз искам да стана шампионка, когато порасна" и виждаш, че наистина го вярва.

Има ли и такива българчета, които влизат в залата и уверено правят заявка за величините, които ще оставят във вашия спорт?

Да, има. Проблемът е, че ние се борим с времето, с ежедневието, с което трябва да се справим. Преди нашите баби ни водеха на тренировки. Сега родителите не могат да се справят с цялата истерична вихрушка на деня. Не успяват да озаптят всичките си задължения и първото нещо, което отпада, е спортът. Аз обаче съм 100 процента сигурна, че спортът е начинът да възпиташ едно дете по най-добрия начин. И училището, разбира се. Едното възпитава тялото, а другото възпитава ума. Въпреки че им е трудно на хората, напоследък идват повече дечица.

Какво е най-доброто за българите?

За мен най-доброто за нас е България. Родината ни наистина е най-красивото място, където може да се живее. И ако може човек да пътува, за да види света и да види, че не сме сами. Че сме част от този голям и шарен свят.

Много е трудно, съгласна съм с това. Обаче не трябва да се предаваме. Това, че хората се по-често са по улиците и протестират е хубаво, защото крайно време е да се чуе гласът на народа. Трябва да се обичаме и да бъдем толерантни един към друг. И да бъдем великодушни към различията, които притежаваме. Трябва да сме единни.

Една държава е силна, поколението е силно, ако има идеали, ако има модели за подражание. Това да бъдеш популярен и известен трябва да бъде заради това, което си постигнал, а не заради идеята да си известен. Но трябва да разберем, че никой не е перфектен и да не се вторачваме в хората.

Знаеш ли, мисля, че боледуването на България вече свършва.

       
X