Напишете дума/думи за търсене

Сироп от черен бъз

"Пие се по 1 с.л. всяка сутрин на гладно, като имуностимулант - започва се от края на октомври до март, а за пречистване на токсините и укрепващо - по всяко време”, пише ни Пепа Стоева за домашния сироп от черен бъз, който приготвя за семейството си, а днес споделя с вас.

Необходими продукти:

добре узрели плодове на бъз

захар

стъклен висок буркан

марля

Начин на приготвяне:

Изрязваме с ножица само добре узрелите съцветия. Измиваме ги и ги отцеждаме. След това с вилица оронваме над тава зрънцата. Трябва да са само узрели, ако попаднат зелени, се махат, защото са силно токсични. (По рецептата на Петър Димков зърната се оронват с ръце в ръкавици, но аз ви предлагам по-лесния и чист начин.)

Насипваме с лъжица в буркан (2-3 л) слой зърна, дебел около 2 см. Следва 2 см пласт захар, пак зърна и така, докато бурканът се напълни. Последният пласт е от захар. Той достига до 2-3 см от гърлото на буркана, тъй като сместа се надига.

Покриваме гърлото на буркана с марля, като я завързваме. Оставяме го на хладно и светло място, но не на пряка слънчева светлина за 20-21 дни. Ако зърната са добре узрели, захарта се е разтопила за толкова дни.

Прецеждаме получения сироп през 2-3 пласта марля и го съхраняваме в затворени тъмни стъклени бутилки на студено място или в хладилник. Важно е да не остане зърно, което ще предизвика ферментация и ще вкисне сиропа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X