Напишете дума/думи за търсене

Полезни сладки

Бонбони от сушени кайсии

250 г сушени кайсии, 85 г кокосови стърготини, 70 г бадеми, сок и лимонова кора, 1 с. л. зехтин, какао за поръсване

Бадемите и сушените кайсии се смилат в блендер. Добавят се кокосовите стърготини, лимоновия сок и кора от лимон и зехтин. С миксер се разбърква много добре докато се получи гладка смес. Оформят се малки топчета, които се овалват в какао. Съхраняват се в хладилник.

Орехови бонбони

орехи, фъстъци и кашу в равни пропорции, стафиди и кокосови стърготини

Стафидите и ядките се смилат в блендер. Ако сместа е суха, можете да добавите малко мед. Оформете топчета и ги оваляйте в кокосови стърготини. Бонбоните може да предложите веднага.

Овесени бисквити

овесени ядки - 1 чаша, 1 яйце, 3 с. л. захар, 1 ч. л. ванилова захар, 100 г масло, орехи или сушени кайсии за украса

Смелете овесените ядки на брашно, разбийте жълтъка със захарта и маслото. Добавете белтъците, които предварително сте разбили на сняг. Смесете заедно с овесените ядки и разбъркайте добре.

В маслено-яйчната смес прибавете овесеното брашно, смените ядки и малко галета. Отново разбъркайте добре. Разточете тестото на кора 5 мм и изрежете бисквитките (с формички или с чаша). Украсете с орехите или сушени кайсии и печете в предварително загрята фурна на 180рC за 15-20 минути. Ако бисквитки са по-тънък от 5 мм, печете 10 минути

Сусамени сладкишчета

250 г мед, 250 г сусам, 1 с. л. лимонов сок.

Запържете семената сусам върху сух тиган докато станат леко златистокафяви. Трябва постоянно да се разбърква, за да не загори сусама. Медът се затопля леко на водна баня, добавя се лимонов сок.

Прибавете семената и разбъркайте добре. Получената маса се запържва на среден огън за 10 минути, докато сусамът не стане светло кафяв. Прехвърлене сусамената маса върху пергаментова хартия и леко заравнете. Покрийте отгоре с друг лист хартия и разточете блат. Пергаментът се отстранява а блатът се оставя за 30 минути. След това се нарязва на малки парченца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X