Напишете дума/думи за търсене

Как да удължим живота на дървените мебели

Когато дървото живее в мебелите у дома, на нас ни е по-уютно. Освен това то носи нашия стил, характер и усещане за разкош. Да, мебелите и подът от дърво са красиви, но е редно да се грижим за тях подобаващо, за да не се наложи скоро след купуването им да им търсим заместители.

Нека да е еко и здравословно!

Няма какво да се залъгваме. Факт е, че доста препарати за полиране на мебели съдържат петролни дестилати, които са лесно възпламеними, а освен това канцерогенни и съдържат нитробензен, който лесно се абсорбира чрез кожата и е изключително токсичен. Затова ако ги използвате, слагайте ръкавици. Или пък изберете екометоди.

Може и да се изненадате, но освен за пиене черният чай е чуден и за почистване на дървени мебели и под. В 2 л гореща вода запарете десетина пакетчета (или около 20 г) черен чай за половин-един час и с тази вода изтъркайте желаните пространства. Запарването е толкова дълго, за да може чаят да пусне танините, които са помощници на чистотата.

Таниновата киселина в чая излъсква перфектно дървените повърхности и им дава нов живот. Друг вариант за екопочистване, което ще оценят домашните ви любимци, е, като смесите 150 мл зехтин и 50 мл оцет във флакон с пръскалка. Пръскайте върху дървените повърхности вкъщи и с мека кърпа отстранявайте мръсотията и праха. Зехтинът действа разграждащо на петната и оцветяванията, а оцетът полира и придава блясък на дървото. Подобен ефект постига разтворът от 100 мл зехтин или олио с 1 ч.л. лимонов сок. Може да се капнат и няколко капки етерично масло. Малко количество от сместа се слага на памучен парцал и се разнася, докато попие. По този начин дървото се подхранва, а мебелите се сдобиват с блясък.

За боядисаните с блажна боя, плетените и полираните

Обзавеждането, което е покрито от боя, може да се почиства с гъба, натопена в разтвор на топла вода и препарат за пране. След това мебелите се изплакват с чиста вода и хубаво се подсушават. Но тъй като по-агресивните почистващи препарати може да наранят покритието и то да загуби блясъка си, от време на време мажете покритията с ленено масло и ги забърсвайте със суха мека кърпа. Полираните мебели пък се почистват първо от прах и след това за блясък и дълъг живот се намазват със смес от ленено масло и форт за горене в равни количества. И се изтъркват добре с памучна кърпа. Тази част от обзавеждането, която е покрита с фурнирна повърхност, се почиства внимателно, за да не се повреди. След като се премахне прахът, се намокря парче плат с денатуриран спирт и се търка внимателно обзавеждането, докато се изпари спиртът и повърхностите заблестят.

Плетените мебели обикновено са тръстикови и ратанови кресла и масички. За да се почистят, най-напред се изчеткват, след това се измиват и изтъркват с твърда четка, изплакват се със студена вода и се подсушаваме. Накрая се намазват с терпентин, а след като изсъхнат, се излъскват.

Малки съвети

- Не излагайте дървените мебели на пряка слънчева светлина.

- Почиствайте повърхностите с препарати за дървесина, които за предпочитане съдържат пчелен восък и масло от евкалипт.

- Ако по полираните повърхности на масата или шкафа са останали петна от чаши и бутилки, ще ги почистите със смес от сол и олио. Накрая излъскайте с мека кърпа.

- Ако по мебелите има изгорено място, с парче стоманена вълна почистете обгорената зона, полирайте и лакирайте. Ако изгореното е по-дълбоко, с нож изчистете обгорялото дърво, с фина шкурка изгладете неравната повърхност, полирайте и лакирайте.

- Петната от вода ще махнете с кърпа, напоена с топъл оцет, олио, зехтин, майонеза. Търкайте внимателно и подсушете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X