Напишете дума/думи за търсене

10 храни, които вредят най-много на стомаха

Мляко, меки сирена и сладолед

Мого хора губят способността си да пият прясно мляко още преди да навършат 10 години. Причината е в неспособността им да храносмилат лактозата в млякото. Тази неспособност се появява, защото ензимът лактаза (lactase-phlorizin hydrolase) се произвежда само докато трябва да се хранят с мляко, а по-късно спира да се произвежда от тялото. Лактазата е храносмилателен ензим в тънките черва, който разгражда лактозата до съставните ѝ две части – глюкоза и галактоза.

Но и да не сте сред хората, които страдат от лактозна непоносимост, не прекалявайте с млякото и меките сирена. Преяждането с тях може да доведе до разстройство и газове.

Пържени храни

Ясно е, че порция пържени картофки не е никак здравословна. Тя вреди по толкова различни начини. Пържените храни могат да причинят сериозни проблеми на храносмилателния тракт. От една страна, могат да доведат до разстройство или да имат обратния ефект – тъй като имат ниско съдържание на фибри, могат да останат в храносмилателния ви тракт дълго време. И да ви карат да се чувствате подути и преяли.

Цитрусови плодове

И да нямате здравословни проблеми не е лошо да си осигурите пресен източник на витамини с цитрусови плодове. Но внимавайте, защото някои от тях като портокали, грейпфрути и лимони може да навредят на стомаха ви. Те могат да раздразнят лигавицата на стомаха ви и да доведат до киселини и рефлукс – обратното връщане на стомашната киселина в хранопровода. Когато не ви е добре, вместо към цитруси може да посегнете към бананите.

Чесън и лук

Те съдържат захари и фибри, които не се абсорбират добре в тънкото черво, което води до множество проблеми като газове, подуване, болки в стомаха и разстройство.

Царевица

Тя не е една от най-леките храни за стомаха ви. Така че, ако не я дъвчете достатъчно дълго, рискувате да мине през храносмилателната ви система несмляна, което може да разстрои стомаха ви. За това най-голямо влияние оказва целулозата в царевицата, която трудно се преработва от организма ни.

Боб

Бобът в различните му разновидности - лещата, нахутът, са добър източник на висококачествен протеин. За нещастие, въглехидратите в бобовите храни са несмилаеми и това води до образуване на газове и подуване на корема. Въпреки това не забравяйте, че тези храни са много здравословни, затова не ги изключвайте напълно от менюто си.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X