Напишете дума/думи за търсене

9 начина да накараме децата да ни слушат

Тайната в това да накараш децата да те слушат е в избора на правилните думи. Без повишаване на тон, заплахи, крясъци веднага можеш да привлечеш малките, стига да знаеш какво точно да им кажеш.

Пробвайте, без да използвате “недей”

Това е един от триковете, с който всяко дете ще се вслуша в думите ви. Вместо да започвате изреченията си с “недей” или “колко пъти да повтаряме”, сменете нагласата. Пробвайте с “нека да изчистим стаята ти и да подредим играчките”. Това твърди хипнотерапевтът Алиша Итън, която се занимава и с невролингвистика.

По нейните думи тя може да накара всяко дете да направи, каквото пожелае, без разбира се, да стига до хипноза. Ето още няколко трика, с които и вие можете да привлечете вниманието на малките.

Създайте илюзията, че имат избор

Възможността да имаш избор да свършиш дадена работа или да я откажеш може да не е толкова отблъскваща, колкото ако ти наредят да завършиш дадена задача. Например сутрин, вместо да крещите по детето си да се облече по-бързо за училище, с въпроса: Коя блуза ще сложиш днес – бялата или синята, то по-скоро само би взело дрехата и се приготвило навреме за излизане.

Използвайте “когато” вместо “ако”

“Когато” се възприема като една от най-хипнотичните думи. Тя намеква, че определената задача ще бъде завършена както трябва, обяснява Итън. И веднага дава пример – вместо да поставите условието “ако си напишеш домашното, ще гледаш телевизия”, кажете спокойно “когато си напишеш домашното, тогава ще гледаш телевизия.” Това не само няма да се възприеме като заплаха, а ще мотивира детето ви да си научи по-бързо.

Поставете се на тяхно място

Фразата “като теб” има много по-силен заряд, когато се използва при общуването с деца. Този модел е подходящ за изразяване на позиция, но също така показва на детето ви, че се поставяте на негово място, а също така му дава повече увереност, твърди Итън. “Аз, също като теб” или “и двамата знаем, че” са подходящи изрази, с които да започнем разговора с малките. И да сме сигурни, че ще привлечем вниманието им.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X