Напишете дума/думи за търсене

Многото Facebook приятели стресират тийнейджърите

Снимка: pixabay.com

Твърде големият брой приятели във Facebook може да стресира тинейджърите, установяват изследователи. Това сочи проучване на Университета в Монреал, цитирано то The Telegraph. Кръг от повече от 300 приятели в социалната мрежа значително увеличава нивата на кортизол на юношите - хормон, който се отделя при стрес, сочат данните от изследването, пише "Фокус".

Учените допускат, че е възможно онлайн популярността да води до натиск от страна на връстниците в онлайн платформата.

“Вероятно наличието на твърде много приятели в юношеска възраст може да превърне от социална подкрепа в социален натиск,” се посочва в публикацията.

Екипът е изследвал 88 участници на възраст между 12 и 17 години. В анкетата са били включени въпроси за броя на приятелите в социалната медия и за честотата на използване на сайта. Изследователите са измервали нивото на кортизол на тинйеджърите четири пъти на ден в продължение на три дни.

“В състояние сме да докажем, че когато имат над 300 приятели във Facebook, нивата на кортизол на юношите се покачват. В такъв случай можем да си представим, че тези, които имат 1000 или 2000 приятели във Facebook са подложени на дори по-голям стрес,” казва проф. Соня Лупиен - ръководител на проучването.

Екипът признава, че нивата на стрес не биха могли да се отдадат изцяло на Facebook. Отчитайки и други фактори, учените са установили, че социалната мрежа допринася за около 8 процента от стреса. Това може да има негативен ефект върху засегнатите тинейджъри в дългосрочен план. Постоянно високи нива на кортизол могат да причинят свиване на мозъка и намаляване на производството на нови мозъчни клетки, което се отразява на концентрацията, взимането на решения и социалните взаимодействия.

От друга страна, изследователите са установили, че тинейджъри, които са покрепяли приятелите си във Facebook, като са харесвали или коментирали положително фотографиите им, са показали по-ниски нива на кортизол. Изследването е част от зараждаща се нова област, насочена към проучване на начина, по който социалните мрежи влияят на човешкото поведение и самочувствие, наречена киберпсихология.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X