Напишете дума/думи за търсене

Пролетта - странният за сърцето сезон

Щуро време е пролетта – ту ти е светло в душата, ту имаш усещането, че светът свършва. Природата се събужда, всичко наоколо ти се струва по-ярко, по-сочно, по-интересно. Малко след това помръкваш – става ти необяснимо тъжно, дразниш се на дребни неща и си толкова изморен(а)... Едно обаче е безспорно: пролетта е време за влюбване, за надежди, за мечтаене. И за бунтове.
Тя е сезонът, в който тържествува младостта, творчеството и духовното обновяване. Римляните я изобразявали като млада жена, държаща цветни гирлянди. И според тях много й отивало да символизира любовта в лицето на богините Венера и Флора. Френските художници от 18 век пък я рисували като нежна красавица, хвърляща около себе си цветя.

Празниците по посрещане на пролетта навсякъде включват унищожаване на стари вещи и основно почистване. В някои култури често дори изгарят чучело, символизиращо зимата. Заедно с тези леко зловещи дейности, се правят и магии за плодородие и се забъркват разни други еротични тайнства. Най-разпространените ритуали по пролетно време са обредните огньове – свързват се със слънцето, но и с ликвидирането на злите сили. Според славяните пролетта е време за разгул на нечистите енергии, а вредността им рязко се засилва след 1 март. Затова е много важно да се извърши генерално почистване, да се изхвърлят старите вещи, а хората да се пречистят чрез пост и благи мисли.

Победата на живота
За повечето древни народи месец март отбелязва раждането на годината, моментът, в който огънят побеждава студа, а светлината – тъмнината. Това е периодът, който съединява живота и смъртта, небето, земята и подземния свят. Природата възкръсва, възражда се и божествената частичка във всеки човек. Но за да се роди Новото, се изискват специални ритуали, извикващи живота и добрите възможности. В течение на годината светът се ражда и умира, а цикълът се повтаря отново следващата година. В Рим Краят се отбелязва със Сатурналиите, които са стигнали до нас като карнавали. Карнавалът е време за веселби, шеги, пиршества, маскаради. Време за хаос, когато отпадат всички правила и закони.

Това е периодът на земната комедия, предшестваща космическата драма и възраждането. Човешкото начало се развихря с пълна сила, за да стигне кулминацията си. По време на карнавала всичко се променя – мъжете се преобличат като жени, младите – като стари. Благодарение на маските участниците стават неузнаваеми – което им позволява да правят на практика каквото си поискат.

В много страни карнавалът премахва ограниченията, но задно с това е моментът за осъждане на всички грехове в обществото. В последните дни има съд над голяма кукла, която „съдията” обвинява във всички възможни грехове, извършени през изтеклата година. И накрая идва пречистването, връщането към свещеното – пътят към вътрешно усамотяване, към доброто и любовта.

Пролет - време за нова любов
Докато праотците ни са посрещали пролетта със заклинания срещу злите духове, днес ние в повечето случаи таим демоните дълбоко в себе си и се оправдаваме с хормоните. Лекарите обясняват, че в началото на пролетта хормоните в тялото ни буквално полудяват: тъканите започват бързо да се обновяват, усилва се сексуалното влечение, рязко минаваме на романтична вълна.

Всичко това, преведено на „лаишки” език означава жажда за любов. Напомня ни я всичко – цъфналите цветя, свежият топъл вятър, настойчивото мяукане на котките. И това е само началото, защото хормоналният пик е през юни – юли. Сега обаче промените набират сила и затова пролетта е опасна: наред с неутолимото желание за флирт, се пробужда агресията, обострят се сърдечносъдовите и психическите заболявания.

Психолозите твърдят, че пролетта събужда не само радостта и надеждите, но активира и депресиите. Това е времето от годината, когато стават най-много самоубийства – защото прекалено чувствителните хора приемат твърде тежко контраста между тъгата си и разцъфването на природата. Като се добави изтощеният от зимата организъм и стреса, ситуацията става доста (взриво)опасна.

Време за революции

Събуждането на природата логично събужда и желанието за промени, за по-добър живот. И не е учудващо, че събитията, които преобръщат съдбата на цели народи, често се случват именно през пролетта – достатъчно е да се спомене само Пражката пролет през 1968, Арабската през 2011 и нашата, българска пролет, която тази година разтресе държавата ни. Но както казва поетът Ф.И. Тютчев „пролетта е единствената революция на този свят, достойна да бъде възприета насериозно, единствената, която в крайна сметка винаги има успех”.

Хубавото е, че има огромен брой начини да вдигнем революция – и част от тях не изискват агресия и кръвопролития. Може да промените нещо във външния си вид, да преформатирате приятелския си кръг, да смените работното си място и се насочите погледа си нови хоризонти и възможности. Защото промяната започва от вътре, от всеки един от нас. Устройте си мини вътрешна революция, осигурете комфорт на тялото си, отворете широко вратите на дома и душата си, за да пуснете пролетния въздух. Никакви външни предизвикателства не са страшни, ако се приемат с открито сърце и добро настроение. Ако вдигнете революцията не с омраза, а с любов, сто процента ще я обречете на успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X