Напишете дума/думи за търсене

Живее ви се в чужбина? Вижте къде е подходящо за вас

Мисълта за това вероятно в навестявала всеки от нас, когато сме се озовавали зад граница. Работата не е в липса на любов към собствената държава. Просто е страшно приятно да си помечтаеш за лична изба в Португалия или за собствено сърф училище на брега на Индийския океан. Затова съставихме лайфстайл гид за тези, които биха поживели зад граница.

За работохолици с образование: Канада

Тук малобройното населени се разпростира на огромна територия, а отношението към всеки новодошъл е благосклонно. Ако имате няколко излишни милиона, Канада е идеалната дестинация – тук възможностите за успешен бизнес са безброй. Твърде възможно е обаче да не разполагате с такива пари. Тогава се възползвайте от програмите за независима имиграция. Те са на конкурентна основа – ако имате професия (например архитект, психолог, биолог и т.н.), за която в момента има търсене, събирате точки по определени критерии (възраст, познания по езика, образование, стаж). Минусът е, че дори и да сте високо образован, трябва да изчакате до три години да разгледат документите ви.

За сърфисти и безделници: Бали, Индонезия

Кой не си е мечтал да живее на остров сред океана? А ако на острова има условия за сърф и изобилие от екзотична храна, мястото става още по-привлекателно. Бали е идеалното място, ако имате сигурен източник на доходи в родината (например дистанционна работа или имот, който да давате под наем). Иначе може да се пробвате в туристическия бизнес или в сферата на развлечения, където не е толкова трудно да си намерите работа.

За бегълци: Австралия

И тук, като в Канада, има много място и малко хора. Затова разполагат и с много работни места, а атмосферата е съвсем различна от пейзажа, на който е свикнало европейското ни око. За да се преместите да живеете в Австралия, трябва да сте не по-възрастни от 45 години и да владеете английски език (като го докажете с тест IELTS). Желателно е също да имате висше образование и опит по определена специалност. При положение, че отивате като турист, може да останете само три месеца, след което задължително трябва да напуснете страната на кенгуруто поне за един ден.

За градинари: Португалия

Португалия е идеалното място за тези, които винаги са си мечтали за парче плодородна земя, близо до морето, където да отглеждат мандарини и лозя. Цените на земеделските участъци (но без къща и по-далече от морето) започват от 10 000 евро, а за малко повече можете да се сдобиете и с малък китен дом. И да се наслаждавате на био зеленчуци и домашно вино до насита. Покупката на земя или къща не дава автоматично гражданство, но значително опростява процедурата.

За тези, които не могат да стоят на едно място: Гренада

Ако мечтата на живота ви е да пътешествате по целия свят без визови ограничения, чудесен вариант е да станете гражданин на Гренада – малък остров в Карибско море край бреговете на Венецуела, който гостоприемно дава паспорт на всеки, който реши да инвестира в местната икономика 45 000 долара (за сравнение - в Тайланд тази сума е 200 000). Паспортът за вас и семейството ви (съпруг и деца) излиза за две-три седмици и ви дава право на безвизов вход в 90 страни в света, сред които Канада, Южна и Централна Америка, Близкия Изток и т.н.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X